Carola och Olov Tegeby-Frisks omarbetade "Fångad av en stormvind". Carolas ansikte i ramen till höger är övermålat nu. Foto: Fotografiska

Dålig kunskap om upphovsrätten

Jurist: "Kunskapen brister"
1:35 min

Olovlig användning av bild på Carola och en avmålad bild av ett foto på Christer Pettersson är aktuella exempel på fall som rör upphovsrätten. Thomas Riesler är jurist på Svenska Fotografers Förbund och tror kunskapen om lagen är för dålig.

– Att man inte gör inbrott i en bil, det vet man. Men upphovsrättsintrång tänker man oftast inte som ett brott, säger juristen Thomas Riesler.

Ett intrång som sker avsiktligt eller med grov oaktsamhet ger böter eller upp till 2 års fängelse enligt upphovsrätten. Flera fall har den senaste tiden varit på tapeten, norska NRK rapporterar om en fotograf som rasar mot en biografi av norska politikern Erna Solberg, där fotografens bild använts som omslag utan att ha blivit tillfrågad.

I Sverige, förutom Carola-bilden, anklagas även konstnären Markus Andersson för att ha målat av ett foto föreställande Christer Pettersson.

Thomas Reisler, jurist på Svenska Fotografers Förbund, tror att många känner till upphovsrättslagen, men att den är för krånglig i sig själv att förstå.

– Upphovsrätten är lite knepig på det viset att den inte har något objekt. Folk vet att om man tar något i en affär så förflyttar man chokladkakan ner i fickan, och så ser man att istället för tio stycken chokladkakor så ser man nio, säger Thomas Riesler. 

– Om man högerklickar på en bild på internet så ser man plötsligt hur bilden ligger på en hemsida, men bilden ligger fortfarande kvar på internet. Det gör att själva stöldmomentet inte blir lika uppenbart.

Och just frågor kring internet och upphovsrätten, är bland de vanligare Thomas Reisler
svarar på. ”I den digitala världen sänker man garden ännu mer”, sa en norsk fotograf till NRK. Och hur löser man det här, ”utbildning” säger han.

– I skolorna måste man helt enkelt ta upp frågan på ett tidigare plan och säga att det här faktiskt har betydelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".