Fidelio. Don Pizarro (Peter Kajlinger), Leonore (AnnLouice Lögdlund) och kör
Fidelio. Don Pizarro (Peter Kajlinger), Leonore (AnnLouice Lögdlund) och kör. (beskuren) Foto: Mats Bäcker

"Figaros bröllop" av Mozart och "Fidelio" av Beethoven på Wermland Opera

2:39 min

Wermland Opera i Karlstad satsar åter stort med hela tre operapremiärer på fyra dagar av tre helt olika tonsättare: Rossini, Mozart och Beethoven. Vi har redan talat om den första i Trilogin: Rossinis komiska Barberaren i Sevilla. I helgen var det dags för Mozarts Figaros bröllop och Beethovens Fidelio. Per Feltzin såg dem också.

Om då Barberaren var en frustande livlig fars med spel mot och med både publik och orkester är Figaros bröllop en mera normal föreställning, men med massa små hyss och sen kommer den allvarliga Fidelio där allt är ut- och invänt. Vi i publiken sitter på scenen, orkestern är i diket och sångarna agerar i bänkraderna. Och där står en stor giljotin. Fungerande. För er som inte varit i Karlstad kan jag berätta att det är en tidstypisk tittskåpsteater från 1893, en som har runt 10-15 rader i salongen och finns i flera städer runt om i landet.
Så att få sitta på scenen och titta ut är något av en sensation för mig som publik. Och i publikstolarna sitter kören, fångarna, med bindlar för ögonen.

Och det är den stora förtjänsten med hela den här trilogin: perspektivförskjutningen. Vem är jag när jag kikar på de här tre operorna? Var hittar man sig själv? Kanske är jag greven eller?

Att se sig själv hos andra alltså. Och samtidigt underhållas... eller bli skrämd... eller allvarlig. För det är något som regissören Tobias Kratzer är mycket bra på - att göra teater. Hitta på små vardagliga detaljer som fördjupar och förtydligar. För att förstå storleken på grevens gods är det inte bara en strykbräda som används utan fyra. Matsalsbordet är abnormt långt. Gestaltningen är skruvad men glasklar.

Men när man nu vill ha sångare som utvecklar sina roller genom olika operor tvingas man kompromissa med kvaliteten - helt naturligt eftersom en Rossiniröst inte alltid passar för just den motsvarande hos Mozart. Så det blir ojämt sångligt. Riktigt ojämt många gånger. Orkestern under ledning av Per-Otto Johansson låter mycket bättre än när man gjorde sin tidigare storsatsning Ringen, men i synnerhet stråkarna har så olika musik att spela att det svajar till då och då.

Så - att se Trilogin betyder att man inte får det bästa inom opera - men något av det allra bästa inom musikteatern.

EXTRA INFO:
P2s operaprogram Bänkad med Ella ägnade programmet den 1 november åt uppsättningen. P2 lördagar kl 18.03.

P1s kritikprogram Kritiken ägnade sitt program den 11:e november åt de här tre uppsättningarna plus Puccinis Madama Butterfly som sätts upp på Kungliga operan i Stockholm. P1 tisdagar 14.03 och onsdagar 18.15.

TRILOGIN:
Barberaren i Sevilla Gioacchino Rossini, Figaros Bröllop Wolfgang Amadeus Mozart, Fidelio Ludwig van Beethoven

Produktionsteam: Dirigent: Per-Otto Johansson, regi: Tobias Kratzer, scenografi och kostymdesign: Rainer Sellmaier, ljusdesign: Björn Skansen, maskdesign: Elisabeth Näsman, dirigentassistent: Emil Eliasson.

Sångsolister: Almaviva i Barberaren i Sevilla: Petter Moen. Almaviva i Figaros Bröllop: Anders Larsson. Bartolo: Peter Kajlinger. Don Pizarro: Peter Kajlinger. Rosina: Frida Engström. Grevinnan Almaviva: Frida Engström. Figaro: Anton Ljungqvist. Don Fernando: Anton Ljungqvist. Basilio: Urban Malmberg. Basilio: Fredrik af Klint. Jaquino: Fredrik af Klint. Berta: Ann Sigurdson. Marcellina: Ann Sigurdson. Fiorello: Johan Rydh. Antonio: Johan Rydh. Rocco: Johan Rydh. Susanna: Karolina Andersson. Cherubin: Matilda Paulsson. Barbarina: Anna-Maria Krawe. Marzelline: Anna-Maria Krawe. Florestan: Daniel Frank. Leonore: AnnLouice Lögdlund. Andra fången: Anders Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista