1 av 3
Publiken framför svenska Miike Snow på Lollapalooza i Chicagos Grant Park härom året. Foto: AP/TT
2 av 3
Svenska mystikrockarna Ghost har spelat på original-Lollapalooza. Blir de inbjudna till Berlin? Foto: AP/TT
3 av 3
First Aid Kit har gästat Lollapalooza i USA. Foto: Neil Krug

Lollapalooza-festivalen till Europa

Den stora amerikanska musikfestivalen slår även upp portarna i Tyskland.

Musikfestivalen Lollapalooza, som är en av USA:s största och arrangeras i Chicago varje år, kommer även att äga rum i Berlin nästa år, skriver brittiska The Guardian.

Den 12-13 september 2015 blir den nedlagda flygplatsen Tempelhof – numera en enorm park – spelplats för festivalens Europapremiär. Platsen är redan beprövad av Berlin Festival, som dock redan har flyttat till ett annat område intill floden Spree.

Sedan 2011 äger Lollapalooza även rum i Brasilien, Chile och Argentina. Festivalen startades 1991 av Jane's Addiction-sångaren Perry Farrell, och förutom några års uppehåll har musikfesten hållit igång sedan dess.

– Berlins energi och livliga konst-, mode- och musikscen är en spegelbild av vad Lollapalooza handlar om, och jag längtar efter det här kulturella utbytet, säger han.

De första artistbokningarna ska avslöjas i slutet av november, skriver den tyska tidningen Die Welt. Tidigare år har svenska akter som First Aid Kit, Ghost, The Hives, NONONO och (svensk-amerikanska) Miike Snow gästat festivalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".