James Turrell ska skapa en ljusinstallation på Århus konstmuseum. Det ska även byggas ut.

Jättedonation till Århus konstmuseum

Århus konstmuseum får en donation på 100 miljoner danska kronor till en utbyggnad och ett nytt konstverk av amerikanska konstnären James Turrell.

Hela projektet ska ligga under jord. Dels byggs ett 1400 kvadratmeter stort galleri under nuvarande byggnad och dels ska Turrell skapa en kulformad, sfärisk ljusinstallation som är 25 meter i diameter.

Donationen finansierar den första delen av projektet. Den totala budgeten för projektet uppges vara 350 miljoner kronor. Enligt museet arbetar man med att hitta fler bidragsgivare. Meningen är att allt ska stå färdigt till 2017, när Århus är europeisk kulturhuvudstad.

Avsikten med "The next level", som projektet kallas, är att uppgradera museet till en högre nivå. Bland annat för att kunna skapa fler samarbetsrelationer med de största konstinstitutionerna i världen.

James Turrell är är mest känd för verket "Roden crater" – en slocknad vulkan i Arizonas öken, där Turrell bygger ett observatorium.

Donator är Salling-fonden, som stöttat flera kulturella projekt i Århus genom åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".