1 av 2
Harry Styles med vänner i popgruppen One Direction är med i nya Band Aid. Foto: AP/TT
2 av 2
Rick Springfield uppträder inför ett publikhav under välgörenhetsgalan Live Aid på John F. Kenndy-stadion i Philadelphia 1985. Foto: AP/TT

Band Aid återuppstår mot ebola

Bob Geldof drar igång en fjärde inspelning av välgörenhetslåten "Do they know it's Christmas?".

One Direction medverkar på nyinspelningen av "Do they know it's Christmas". Det är Bob Geldof som spelar in den klassiska singeln på nytt, med syftet att samla in pengar för att stävja den pågående ebolakrisen.

Band Aid 30 är namnet på nyinspelningen, och det brittisk-irländska popbandet är det första bekräftade namnet, skriver nöjessajten Contactmusic.

Band Aid var namnet på den brittiska popelit som 1984 spelade in "Do they know it's Christmas?" under ledning av Geldof. Artister som Phil Collins, Simon Le Bon, George Michael, David Bowie och Paul McCartney sjöng på låten, och intäkterna gick till svältande människor i Etiopien.

Låten följdes av en amerikansk version med "USA for Africa" och den stora Live Aid-konserten från London och Philadelphia året efter.

Det blir fjärde gången Band Aid-konceptet används. "Do they know it's Christmas?" spelades in igen med namn som Bananarama, Bros och Kylie Minogue 1989 och när det var dags för 20-årsjubileum 2004 ställde dåtidens stora som Chris Martin, Sugababes, Joss Stone och Robbie Williams upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".