Anna Bikont har skrivit "Vi från Jedwabne". Foto: Pressbilder

"Vi från Jedwabne" av Anna Bikont

Negar Josephi om "Vi från Jedwabne"
2:18 min

Den polska journalisten Anna Bikont ägnade fyra år åt boken om massakern i den polska staden Jedwabne. Hon träffade vittnen, överlevare och barn till offer och förövare. Resultatet blev en bok som handlar om vår tid och om ett samhälle som inte gjort upp med historien och tvingas konfronteras med sin hemlighet. Negar Josephi har läst "Vi från Jedwabne".

Vid altaret bönföll dom kristna polackerna sin Gud. Håll Polen rent från juden, Herre, sjöng kören maj 1939. Utanför kyrkan höll en nationalist tal om hotet från den internationella judefinansen. Stadens judar gick inte ut den dagen och barnen hölls hemma. Och judarna tänkte i vanlig ordning "det kunde ju ha varit värre".

Två år senare blev det värre. En varm sommardag osade det bränt människokött från den lilla staden Jedwabne i nordöstra Polen. Grannar och vänner brände upp sina judiska grannar och vänner. Barn, kvinnor, män och gamla togs till en lada. Över 400 personer brändes levande, enligt journalisten Anna Bikont.

60 år senare ligger rädslan kvar över detta sargade landskap. Journalisten Anna Bikont träffar vittnen som än idag inte vågar komma ut med sina namn. Judar som konverterade till Kristendomen bara för att överleva. Inte många vågar tala. Eller orkar. Men också Polacker som gömde judar i flera år, som riskerade sina och sina familjers liv.

Läsningen om avrättningar och våldtäkter är smärtsam. Jag hoppar över sidor. Anna Bikont pendlar mellan tidningsredaktionen i Warsawa och Jedwabne. Hon försöker förgäves konfrontera stadens invånare med utfrågningar. Hon blir kallad för judelakej och andra glopord samtidigt som dörrar smälls igen i ansiktet på henne. Men hon hänger sig kvar och ibland sätter hon sig inne i stadens kyrka och bläddrar i kyrkans antisemitiska tidningar.

En av de saker judarna i Jedwabne anklagades för var att samarbeta med kommunisterna, innan nazisterna ockuperade Polen. Dagens Jedwabnebor väntar fortfarande på en ursäkt från judarna.

Anna Bikonts bok lyfter fram förnekelsen i ett samhälle där Förintelsen fortfarande är tabu. Hatet ligger kvar när man vägrar att erkänna sin egen skuld, och istället skyller allt på tyskarna. Hatet har gått i arv, liksom rädslan, i mörkrets hjärta Jedwabne.

Översättningen från polska gjorde Irena Grönberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".