Elle-Kari Höjeberg – kanalansvarig för P2. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Olämplig julmiddag för Sveriges Radio-chefer?

"Då får han verkligen bevisa att det är på det viset."
1:47 min

Organisationen Föreningen svenska tonsättare bjuder varje år högt uppsatta statstjänstemän på julmiddagar med alkohol. Föreningens ordförande säger att syftet är att påverka makthavare inom musiklivet.

– Jag lägger ner extremt mycket arbete på att göra den där placeringen på bästa sätt så att man får just det där, att tonsättare A hamnar bredvid myndighetsperson eller konstnärlig ledare B, säger Martin Q Larsson, ordförande i FST.

Föreningen Svenska tonsättare är en av ägarna till upphovsrättsorganisationen Stim, och middagen bekostas med upphovsrättspengar från Stim samt kopieringsersättning från bland annat kommunala musik- och kulturskolor.

Även Sveriges Radio har låtit sig bjudas, trots att det står i företagets policy att man skall avstå "om det finns misstanke om att en gåva är tänkt att påverka beslutsfattningen". 

Martin Q Larsson är ordförande för Föreningen svenska tonsättare.

– Julmiddagen är ett sätt att påverka politiker och tjänstemän att förstå vikten av samtida konstmusik. I sammanhanget tycker jag att det är ganska billigt. Vi får ju berättelser som att: "jag träffade den här konstnärlige ledaren och sedan gav han mig en beställning" eller "vi började spela mycket mer av den här tonsättaren tack vare de kontakter som togs på den här middagen".

En chef på Sveriges Radio som har gått på Föreningen svenska tonsättares årliga julmiddag är Elle-Kari Höjeberg, som är kanalansvarig på P2. Hon är också ordförande i den grupp på Kulturrådet som väljer vilka som ska få fonogramstöd, alltså ett stöd för ljudinspelningar.

Höjeberg tycker att hon har en skyldighet som representant för Sveriges Radio att gå på olika branschtillställningar, som till exempel julmiddagen ifråga. Hon tycker att Martin Q Larsson genom sitt uttalande ifrågasätter hennes integritet.

– Problemet är om Martin Q Larsson påstår att det finns ett samband mellan att jag har gått på julmiddag på Föreningen svenska tonsättare och att Sveriges radio ger beställningsverk till medlemmar i FST.

För så är det inte?

– Nej, då får han verkligen bevisa att det är på det viset, att det finns ett samband.

Om det är så att Sveriges Radios egna regler säger att det räcker med att det finns en misstanke om påverkan, har du inte ett större ansvar då att se till att du har ryggen fri?

– Den tanken har aldrig slagit mig, men det kanske är den slutsats jag ska dra nu, det får jag diskutera med mina chefer.

Senare under måndagen ville tonsättarnas Martin Q Larsson ta tillbaka sitt uttalande om att syftet är att påverka makthavare inom musiklivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".