Omslaget målats av den 18-åriga konstnären Ahmed Emad Eldin

"The Endless River" av Pink Floyd

Kalle Kovács recenserar The Endless River av Pink Floyd
3:18 min

För tjugo år sedan tog Pink Floyd med oss till landskapet där gräset var grönare, smakerna sötare och där den glödande gryningsdimman låg över den eviga floden. Det blev slutet på bandets långa och bråkiga karriär, trodde vi. Från ingenstans rinner den eviga floden vidare i Pink Floyds nya album – ”The Endless River”.

”The Endless River” är fyra verk som är uppdelade i 18 delar. Den enda låten med traditionella verser och refränger är avslutningslåten ”Louder Than Words”, utöver den låten består albumet av kortare stycken. Dessa stycken innehåller många små detaljer som gång på gång gav mig gåshud.

Det är sångaren och gitarristen David Gilmour som tillsammans med slagverkaren Nick Mason tagit initiativet att samla ihop överblivna låtarna från 1994-års ”The Division Bell”. Duon, som spelat in låtarna på nytt, beskriver albumet som en hyllning till bandets bortgångne medlem Richard Wright som i intervjuer pratat gott om låtarna som aldrig kom med på ”The Division Bell”. 

När albumet är som bäst känns det som att sitta längs den eviga floden. Det är avskalat och lågmält vilket också framhäver Richard Wrights melodier bakom klaviaturen. Musiken får mycket utrymme - det dröjer nästan femtio minuter innan David Gilmour tar ton och när han väl gör det, ja då sammanfattar han hela bandets karriär på bara några få rader.

”We bitch and we fight

Diss each other on sight

But this thing we do

Is louder than words”

”The Endless River” är inte det händelserika och storslagna avslutet jag hoppades på,  men det spelar egentligen ingen roll. Känslan av att återigen omfamnas av Pink Floyd är oslagbar. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att inte le när David Gilmour tar ton på sin gitarr i sann Pink Floyd-anda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".