Stockholms stadsbibliotek. Foto: Berit Nygren/SR

Stillastående anslag till litteraturen

"Litteraturanslaget har inte räknats upp"
2:18 min

Statens anslag till litteraturen och bild- och formområdet har inte höjts mer än fem år. Det visar en rapport som Myndigheten för kulturanalys presenterar idag.

– Man har inte räknat upp anslagen som man gör med andra anslag, säger utredaren Emma Bergmark.

I dag stödjer staten litteraturen med drygt 120 miljoner kr och bild- och formområdet med drygt 80 miljoner kr per år. Det senare kan gå till exempelvis offentligt inköp av konst och det till litteraturen kan gå till bokutgivning och biblioteken för inköp av böcker.

– Och så finns det också läsfrämjande insatser, säger Bergmark.

Nej, i löpande priser har alltså dessa två anslag inte räknats upp, vilket innebär att de i praktiken har minskat, i fasta priset räknat.

Rapporten från Myndigheten för kulturanalys visar också att statens anslag till kulturen under de senaste fem åren har legat oförändrat på cirka 1,3 procent av den totala statsbudgeten, men i löpande priser har såväl staten som regionerna och kommunerna under perioden generellt sett ökat sina anslag till kulturen, säger Emma Bergmark.

– Framför allt går ju mycket pengar till muséer, utställningar. Det är teater, dans och musik, det är kulturmiljöanslag, det är arkiv och så vidare, film ... i princip har de allra flesta anslag ökat över tid på lång sikt, säger Bergmark.

Det är en händelse som ser ut som en tanke att rapporten omfattar samma år som den förra borgerliga regeringen lade budgeten, men rapporten omfattar åren 2007-2013 för att det är först i och med budgetåret 2007 som de tre samhällsnivåerna kan jämföras, säger Emma Bergmark.

Allra mest har regionerna ökat sina anslag till kulturen, med 18 procent under perioden, och då är inte statens anslag till samverkansmodellen inräknat. Samtidigt ökade staten sina anslag till kulturen med 2,5 procent och kommunerna med 6 procent, och det som regionerna har fortsatt att satsa på är framför allt teater, dans och musik.

– Det är tydligt att det ökar där.

Och det är drygt 40 procent av regionernas kulturanslag?

– Ja.

Hur ser det ut på andra områden?

– Det är ju litet ökningar där också, förutom faktiskt till länsbiblioteken. Där ser det ut som om det har minskat de senaste par-tre åren, säger Emma Bergmark sist i inslaget.

"Kräftgången för det offentligas investeringar i bild-och formkonsten visar ännu en gång att Sverige är i stort behov av en nationell handlingsplan för bild- och formkonsten. Eftersom alla partier utom C och KD inför valet stödde förslaget på en handlingsplan borde arbetet kunna komma igång redan i början av 2015", tycker ordföranden för ordförande Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare Johan Wingestad i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".