Lisa Kudrow - skapare, producent och huvudrollsinnehavare i HBO-serien "The Comeback". Foto: AP/TT

"The Comeback" av Lisa Kudrow med flera i HBO

Roger Wilson om comeback för "The Comeback"
2:20 min

"The Comeback", med Lisa Kudrow som spelade Phoebe i "Vänner", gick en enda säsong på den amerikanska tv-kanalen HBO 2005. Men nu startar komediserien på nytt, och visas hos HBO i Sverige. Det blir alltså comeback för "The Comeback".

Roger Wilson, du har sett andra säsongen. Hur skulle du beskriva den här serien?

– "The Comeback" är en tv-serie med må-dåligt-humor. Lisa Kudrow spelar Valerie Cherish, en avdankad sitcomskådespelere som inte vill något hellre än återfå sin plats i rampljuset. Förra säsongen handlade om när hon lyckades få en liten roll i en sitcom, samtidigt som hon lanserades i en dokusåpa. Det gick inte så bra, en av sitcommanusförfattarna hatade henne och bägge serierna blev nedlagda.

– Men allra mesta handlar det här om att seriens huvudperson Valerie Cherish blir förnedrad, förödmjukad och hånad. Allt går fel och den där första säsongen mådde jag så dåligt av att jag nätt och jämnt klarade av att se den klart.

– Tänk dig en huvudperson som är extremt egotrippad, men samtidigt ber om ursäkt för sig själv. En som som bara sväljer den ena förödmjukelsen efter den andra, och tror att hennes stela leende faktiskt döljer smärtan.

Hur har serien utvecklats?

– Där jag tyckte att den första säsongen var lite statisk, alltså bara hade ett enda känsloläge, så händer det lite mer här. Serien bygger väldigt mycket på första säsongen, för hela den traumatiska upplevelsen som Valerie hade där, ska nu bli en dramakomedi.

– Hennes ärkefiende Paulie G har kommit ut som narkotikamissbrukare och skrivit en serie om en manusförfattare som knarkar och arbetar med en avdankad och påfrestande tv-stjärna. Valerie får rollen som sig själv, och ska alltså spela en sorts ond karikatyr av sig själv. Det här alltså en person som inte klarar av att synas med håret i oordning.

Vad tycker du om serien då? Varför ska man se den?

– För att det är en fantastisk nidbild av den amerikanska underhållningsindustrin, för att Lisa Kudrow lyckats skapa en huvudperson som jag både känner sympati med, samtidigt som jag blir helt galen på henne. Och ett är i alla fall säkert – det här är den serie som jag har känt mest för på sistone, på tv. Det är en upplevelse att se "The Comeback", avslutar Roger Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".