Cecilia Bodström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

SR-direktören: "Vi kommer tacka nej till middagen"

Ingen mer tonsättarmiddag efter Kalibers granskning
1:28 min

"Vi kommer inte att gå på den middagen nu i jul", säger Cecilia Bodström, biträdande programdirektör på Sveriges Radio, efter rapporteringen kring Föreningen svenska tonsättares strategiska bjudmiddagar.

Enligt tonsättarföreningens ordförande Martin Q Larsson är syftet med middagarna att påverka makthavare inom musiken:

– Jag lägger ner extremt mycket arbete på att göra placeringen på bästa sätt, så att tonsättare A hamnar bredvid myndighetsperson eller konstnärlig ledare B, säger han till Kulturnytt.

Elle-Kari Höjeberg som är kanalansvarig för Sveriges Radio P2 har varit på Föreningen svenska tonsättares julmiddagar flera gånger – senaste gången var 2011.

Hon har sagt till Kulturnytt att "prioblemet är om Martin Q Larsson påstår att det finns ett samband mellan att jag har gått på julmiddag på Föreningen svenska tonsättare och att Sveriges Radio ger beställningsverk till medlemmar av FST".

Höjeberg menar att något sådant samband inte finns, och säger att hon ska diskutera musikmiddagen med sina chefer.

När Kulturnytt når Cecilia Bodström, biträdande programdirektör på Sveriges Radio och Elle-Kari Höjebergs chef, kommenterar hon saken så här:

– Vi kommer inte att gå på den middagen nu i jul. Vi vill inte ens misstänkas gå på en middag där vi låter oss påverkas. Så därför kommer vi att tacka nej till den här middagen eftersom det är så det uttrycks – att vi är inbjudna för att låta oss påverkas.

Finns det någon risk för att Sveriges Radio-medarbetare skulle låta sig påverkas i just det här sammanhanget?

– Att det skulle misstänkas att Elle-Kari Höjeberg skulle lägga ut beställningsverk på tonsättare; Någon sådan risk ser jag inte eftersom det inte är hon som gör det.

Är det Martin Q Larssons uttalande som är problemet?

– Om jag har uppfattat det rätt utifrån det radioinslag som jag har hört: Han bjuder in oss, vi är gäster till honom och han bjuder in oss för att påverka oss. Då har vi diskuterat det, och vi vill aldrig misstänkas för att låta oss påverkas.

I övrigt säger Cecilia Bodström att det är viktigt för Sveriges Radios medarbetare att kunna representera företaget, och man får göra avvägningar från fall till fall för vilka tillställningar som är lämpliga och inte.

Föreningen svenska tonsättares julmiddag är egentligen för kostsam enligt Sveriges Radios policy, som anger en gräns på 1000 kronor enligt Cecilia Bodström. Hon har inte gått igenom policyn med dem hon är chef för, vilket hon kommer att göra nu.

– Det kan nog vara bra. Det blir en förnyad diskussion för oss.


Känner du till liknande tillställningar som vi borde ta en närmre titt på? Tipsa gärna på kulturnytt@sverigesradio.se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".