1 av 3
Chris Martins Coldplay och Emeli Sandé ingår i Band Aid 30. Foto: AP/TT
2 av 3
Harry Styles och kompani i popgruppen One Direction är med i nya Band Aid. Foto: AP/TT
3 av 3
Rick Springfield uppträder inför ett publikhav under välgörenhetsgalan Live Aid på John F. Kenndy-stadion i Philadelphia 1985. Foto: AP/TT

Stjärnorna flockas till ny Band Aid-singel

Coldplay, Ed Sheeran, Bastille, Emeli Sande och Sam Smith ... Bob Geldof drar stora namn till den nya upplagan av Band Aid.

Sedan tidigare är det känt att även succégruppen One Direction ska medverka på välgörenhetssingeln, vars intäkter ska gå till att stävja den pågående ebolakrisen.

Singeln kommer att spelas in på lördag och kommer att göras tillgänglig för nedladdning redan på måndag. Det berättade initiativtagarna, Bob Geldof och Midge Ure på en pressträff på måndagen, uppger BBC.

– För 30 år sedan gick människor ihop för att hjälpa och göra skillnad. Vi vill göra det igen, säger Midge Ure, frontman i syntgruppen Ultravox.

Det var de båda rockstjärnorna som drog igång Band Aid-konceptet på 80-talet. Den nya versionen produceras av Paul Epworth, som bland annat har producerat hits med Adele och One Direction.

Flera namn kommer att presenteras inom kort. Versioner kommer även att göras av låten i Frankrike, Tyskland och USA.

– Tänk Daft Punk, tänk Johnny Hallyday, säger Bob Geldof som sjöng i Boomtown Rats när det begav sig.

Band Aid var namnet på den brittiska popelit som 1984 spelade in "Do they know it's Christmas?" under ledning av Geldof. Den såldes i hela 3,7 miljoner kronor och samlade in den för den tiden enorma summan 8 mijoner pund till kampen mot svält i Afrika.

Låten följdes av en amerikansk version med USA for Africa och den stora Live Aid-konserten från London och Philadelphia året efter.

Detta blir fjärde gången Band Aid-konceptet används. Singeln spelades in igen 1989 och när det var dags för 20-årsjubileum 2004 ställde dåtidens stora artister upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".