Kinesiske, regimkritiske konstnären Ai Weiwei. Foto: AP/TT
Kinesiske, regimkritiske konstnären Ai Weiwei. Foto: AP/TT

Danska kulturministern nobbade Ai Weiwei

Den danska kulturministern Marianne Jelved kritiseras i hemlandet för att hon avstyrde ett möte med konstnären Ai Weiwei under sitt besök i Kina.

Det var i samband med att Danmark startade sin hittills största kultursatsning i Kina för några veckor sedan som hon först hade tänkt avvika från det officiella programmet och träffa konstnären. Men väl plats valde hon att avstå.

Till Berlingske säger Marianne Jelved (Radikale venstre) att hon inte ville besöka Ai Weiwei, som hon visste att regeringen var starkt kritisk till.

De Konservatives kulturtalesman, Lars Barfoed, siger att "vi måste stötta de krafter som arbetar för frihet och demokrati och genom att inte träffa honom arbetar vi inte i den riktiningen"

Även konstnären själv har kommenterat och sagt att han gärna träffat ministern.

Marianne Jelved säger att hon vid sitt besök i Kina träffade andra samhällskritiska konstnärer. Ai Weiwei fick träffa två andra representanter för den danska delegationen, uppger tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".