Rysslands mediakontroll "ett logiskt steg"

Fredrik Wadström om ryska mediaorganisationen
3:15 min

Hundratals journalister runt om i världen ska försöka kontrollera vilken Rysslandsbild som sprids i media.

I veckan lanserar den ryska staten en ny medieorganisation med hundratals journalister runt om i världen, i syfte att möta upp vad de beskriver som propagandakriget från väst och därmed reparera den negativa bilden av Ryssland. Inte minst på grund av den rådande situationen i Ukraina.

Kulturredaktionens Rysslandsexpert Fredrik Wadström kommenterar händelsen i studion.

Hur överraskande är det här?

– Om man ser det ur ett kort perspektiv är det överraskande. För det enda vi hör om är en fallande rubelkurs, att annekteringen av Krim blev väldigt dyr för ryska staten. Så det här är en väldigt offensiv satsning i det ekonomiska läget, säger Fredrik Wadström och fortsätter:

– Men om man ser det ur ett långt perspektiv så har ju utvecklingen, sedan Putin tog över som president 2000, har ju utvecklingen gott mot att man försöker kontrollera en allt större del av informationsflödet, genom att lägga under sig rikstäckande tv-kanaler, nyhetsbyråer, dagstidningar och det diskuteras för internet ... Då blir det här ett logiskt nästa steg – att man vill nå ut ännu mer till världen med sin version av verkligheten.

Hör hela Fredrik Wadströms kommentar till den ryska satsningen i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".