Från Revolution på Angereds teatern.
Från Revolution på Angereds teatern.

Revolution på Angereds Teater

"Fick skydda huset med pappas vapen i hand"
2:35 min

Ismail Hosny är verksam inom Egyptens electronicascen. I två månader dock har han haft Göteborg som hemstad där han varit Angered Teaterns första gästkonstnär. I uppdraget ingår bland annat medverkan i teateruppsättningen "revolution". Ismail Hosny som själv befann sig i revolutionens kärna i Kairo återvänder till Tahrirtorget med känsla av nostalgi.

– Det är dels en känsla av nostalgi. Första dagarna var alla glada och vi protesterade på Tahrirtorget. Det var bra gemenskap, säger Ismail Hosny. 

Ismail Hosnys minnen och erfarenheter spelar är en del av Charlie Åströms uppsättning av "Revolution", men den stora delen av uppsättningen handlar om en personlig revolution. Hosny menar dock att det inte var nostalgi och eufori endast på Tahirtorget. "Musikern från Kairos klubbgolv hade nu vapen i handen och skulle försvara kvarteret från plundare", säger han.

– Jag fick ta min fars vapen och skydda hemmet. Ingen sköt, men det var läskigt säger han. 

Idag när Ismail Hosny ser tillbaka på revolutionen är det med en viss besvikelse. Den demokratiskt valda ledaren faller inte honom i smaken och en ny revolution menar han är ofrånkomligt.

– Jag är ledsen eftersom att vi då hoppades på förändring men nu är vi tillbaka där vi började. Men vi kommer att komma dit igen, vi startade det här så vi måste slutföra det, säger Ismail Hosny. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".