Paula Fox. Foto: Benjamin Dimmitt
Paula Fox. Foto: Benjamin Dimmitt

"Förtvivlade människor" av Paula Fox

Katarina Wikars om "Förtvivlade människor"
2:14 min

Amerikanska Paula Fox, 91 år, har skrivit romanen "Förtvivlade människor". Den räknas numera som en av klassikerna i modern amerikansk litteratur. Katarina Wikars har läst boken översatt till svenska.

Det är 1969 i New York hemma hos paret Otto och Sophie – han advokat, hon planlöst drivande. Och samtidigt skulle det kunna vara var som helst. De är instängda i sitt hem i en hotfull omgivning, på gentrifieringens sårkant. De har så lätt att kanna sig invaderade, samtidigt som de inte trivs hemma trots all inredningsiver.

Men just den här dagen rämnar allt. Sophie blir biten av en måhända rabiessmittad strykarkatt. Det blir inbrott i sommarhuset. Kolleger flåsar i luren, gamla väninnor skriker könsord. Paula Fox människor är på kanten till kollaps.

Sällan har jag sträckläst en roman så glupande, som samtidigt är så exakt.

"Förtvivlade människor" är dialogisk, även om orden de yttrar inte längre betyder något, är urvattnade sin mening.

Sällan har jag läst en så finkalibrerad bok, jag tänker på Lena Anderssons Utan personligt ansvar så ensidigt i huvudet på en enda, Ester, här rör sig misstämningen, ensamheten, felsluten, rädslan som en finkornigt damm mellan alla karaktärerna. Paula Fox förmår skildra konsekvenserna av ett enda kattbett och låta ett helt samhällsskikt bryta samman.

De har så många ord, så få känslor kvar i sina register. I mitten av allt i Sophies medvetande finns en kärleksaffär som är det enda som andas i den här romanen där ingen känner någonting, möjligtvis lättnad för att ändå allt snart är över.

Som sagt, sällan har jag sträckläst en roman med samma iver, att skildra uttråkade människor så det inte blir tråkigt är en stor konst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".