Jeff Daniels och Jim Carrey i filmen. Foto: Pressbild
1 av 2
Jeff Daniels och Jim Carrey i filmen. Foto: Pressbild
Jim Carrey och Jeff Daniels på galapremiären av "Dum och dummare 2". Foto: AP/TT
2 av 2
Jim Carrey och Jeff Daniels på galapremiären av "Dum och dummare 2". Foto: AP/TT

"Dum och dummare 2" av Peter och Bobby Farrelly

Emma Engström om "Dum och dummare 2"
2:48 min

20 år senare får den klassiska Jim Carrey-komedin sin uppföljare. Kulturnytts kritiker är inte imponerad.

Nu kommer uppföljaren till "Dum och dummare" – en av 90-talets mest stilbildande amerikanska komedier. Filmen var regissörsparet Peter och Bobby Farrellys första, och nu har de försökt återupprepa succén om vännerna Lloyd och Harry.

Hur lyckas de, Emma Engström?

– Inte alls! På ett sätt är det ju dömt att misslyckas att göra en framgångsrik film igen. Speciellt eftersom humor dör av att upprepas för många gånger.

– Med det sagt, kunde det här ha gjorts med mycket mer kreativt schvung och komisk spänst än vad bröderna Farrelly mäktar med här. Jag var till och med tvungen att se om originalet igår, för att kolla så det inte bara är jag som har blivit en surpuppa på tjugo år. Men jag tycker faktiskt att den är rolig fortfarande, säger Engström.

Vad är det som har gått snett den här gången?

– Förutom att de gamla skämten plockas rakt ur komposten så har något hänt med skådespelarnas tajming. De är hela tiden lite osynkade. Huvudkaraktärerna, Harry och Lloyd som är 50 plus nu, har regredierat till en mental 10-årsålder. Det ger filmen en osympatisk kvinnosyn som jag inte upplevde i originalet.

– Sen spelar Jeff Daniels över så otroligt ogenerat att man undrar om han alls ville göra den här filmen.

Hör hela Emma Engströms recension i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".