Tilde Björfors, Behrang Miri och Stina Oscarsson ingår i MP:s kulturpolitiska arbetsgrupp. Foto: Wiklund/Morales/Larsson Ask/TT
Tilde Björfors, Behrang Miri och Stina Oscarsson ingår i MP:s kulturpolitiska arbetsgrupp. Foto: Wiklund/Morales/Larsson Ask/TT

MP vill samtala fram kulturpolitiken

"Vi ska inte börja i vilket beslut ska tas"
2:39 min

Vård, skola, omsorg - och kultur. Så vill miljöpartiets nybildade arbetsgrupp för kulturpolitik att mantrat ska lyda i framtiden.

För första gången idag samlades arbetsgruppen bestående av kulturarbetare och politiker för att bland annat träffa kulturminister Alice Bah Kuhnke och börja dra upp riktlinjerna för hur Miljöpartiets kulturpolitik ska se ut i framtiden.

Tjia Torpe, tidigare socialdemokratiskt borgarråd i Stockholm, numera miljöpartist leder arbetsgruppen:

-  Vi har nu fått partistyrelsens gensvar på det här och de delar vår åsikt. Idén och drömmen som vi har om att kulturen ska bli det fjärde välfärdsområdet och att ta konsten och kulturen på djupt allvar.

Vård, skola, omsorg och kultur. Så vill arbetsgruppen att det nya mantrat ska lyda när man pratar om välfärd. En arbetsgrupp som förutom kulturpoltiker består av bland annat cirkus cirkörs chef Tilde Björfors, Folkoperans vd Pia Kronqvist och kulturdebattören Stina Oscarsson.

Utifrån sex områden: bildning, digitalisering, globalisering, intersektionalitet och begreppet yttrandejämlikhet  - en sorts vidareutveckling av begreppet yttrandefrihet som handlar om hur personer utan plattformar också ska kunna göra sin röst hörd tänker man hålla ett antal öppna seminarier där en ny, hållbar kulturpolitik ska lyssnas fram.

- Att själva idén med konsten är att den har öronen och ögonen och känseln ute i verkligheten . Och då måste du våga när du är politiker bjuda in de som har de tentaklerna ute och lyssna på vad de har att berätta.

Men vad skulle det kunna handla om rent konkret?

- Det handlar om arbetsvillkor. Det handlar inte om att satsa pengar på att göra en pjäs som handlar om ekologisk omställning. Det är inte det det handlar om, det är inte det hållbara. utan att våga leva och utveckla ur möten mellan människor och samtal mellan människor och där man vågar provocera varandra med konsten som medel. Och det är där vi som kommer från kultursidan tycker att miljöpartiet är modiga som vågar släppa in.

Det låter lite flummigt.

- Tycker du verkligen det?

Ja, men att det är på en hög samtalsnivå, men rent konkret. Vad vill ni att det ska leda till för politik från Miljöparitet?

- Det är det vi tycker är det viktiga. Att vi ska inte börja i vilket beslut ska tas i kulturnämnden i Stockholm eller i regionsstyrelsen i Västra Götaland när det gäller anslaget till den fria teatergruppen. Börjar man i den änden, den helt icke-visionära delen, då är man ju förlorad.

Vad hoppas ni att det här ska leda fram till?
- Vi hoppas på att det sen ska leda till något som kommer upp till partistyrelsen i slutet av sommaren eller i början av nästa höst om ungefär ett år och att det ska vara avstampet till en stabil kulturpolitik där man vill vara med och förändra världen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".