Nigina Sajfullajeva. Foto: Privat
Nigina Sajfullajeva. Foto: Privat

Stockholms Filmfestival: Rysk debutfilm inspelad på Krim

Sajfullajeva: "När en film påverkar människors liv är det fantastiskt"
2:04 min

Stockholms Filmfestival går in på sina sista dagar innan priserna delas ut i helgen. En av filmerna i tävlingsklassen är rysk och har i festivalprogrammet fått den engelska titeln "Name Me". Trots att filmen inte alls har ett politiskt tema berör den indirekt aktuella storpolitiska konflikter genom att den är inspelad på Krim, den halvö i södra Ukraina som annekterades av Ryssland tidigare i år. Kulturnytt har träffat regissören Nigina Sajfullajeva.

- När vi filmade på Krim förra året hade vi ingen aning om vad som skulle hända bara några månader senare, säger 29-åriga Nigina Sajfullajeva. - Det fanns inte ens några tecken på att någonting var på gång, tillägger hon.

     I Sajfullajevas debutfilm åker två tjejer i övre tonåren från Moskva till Krim för att söka upp den enas far som hon aldrig träffat. Förvecklingar uppstår mellan de urbana tonårstjejerna och den inåtvände mannen i den lilla semesterorten vid Svarta havet. Nigina Sajfullajevas film har haft framgångar på en rad internationella festivaler under hösten men hon sörjer att den ukrainska publiken inte kommer att få se den. I Ukraina är det ingen som vill visa filmen eftersom många är rädda att den ska väcka för starka känslor efter Rysslands annektering av Krim i våras och det pågående kriget i östra Ukraina.  

     Däremot har Sajfullajeva lyckats manövrera förbi det hinder som under hösten stoppat många ryska filmer att få distribution i hemlandet: den nya lagen i Ryssland som förbjuder svordomar i konstnärliga verk.

- Vi rensade ut alla svordomar ur manuset, säger Nigina Sajfullajeva och tillägger: tack och lov att de inte har förbjudit sexskildringar. Det var filmens producent som redan förra året anade att en hårdare lagstiftning var på gång och att de skulle se över alla kraftuttryck manus, särskilt de båda tonårstjejernas dialog, så nu kommer filmen att gå upp på ryska biografer i slutet av november.

Sajfullajeva tycker inte att förändringarna påverkade slutresultatet i någon större utsträckning. Och hon är förvånad över hur många som redan sagt att de personligen påverkats av filmens skildring av kontaktlöshet mellan dotter och far. - Det är alltid trevligt med festivaler, säger Sajfullajeva, men när filmen inverkar på människors liv är det fantastiskt.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".