Den sydafrikanske deckarförfattaren Deon Meyer Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Den sydafrikanske deckarförfattaren Deon Meyer Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Deon Meyer: "7 dagar"

Elin Claeson om "7 dagar" av Deon Meyer
2:56 min

Hittills har det kommit ut sex deckare skrivna av sydafrikanen Deon Meyer på svenska, och nu kommer ytterligare en  - "7 dagar" heter boken som är översatt till svenska av Mia Gahne. Elin Claeson recenserar.

Det här är en sån där bladvändare... Effektivt berättad med flera olika trådar som löper parallellt, tvinnar in sig i varandra och i slutändan nystas upp.

Huvudperson är kriminalkommissarie Bennie Griessel, - och han i mångt och mycket en typisk litterär deckarfigur: nyskild, nykter alkholist, lite deppig, halvt om halvt misslyckad, men så klart har han ett stort hjärta och - det som måste till för att brottet ska lösas: han är enveten och noggrann och ger sig inte.

Det som händer - i korthet och utan att avslöja för mycket förstås - är att vi också följer en svettig och nervös brottsling som börjat skjuta poliser i Kapstaden, där vi befinner oss. Skytten skickar också kryptiska mejl till polisledningen där han påstår att polisen mörkar korruption inom kåren och att de har låtit en mördare gå fri.

Skytten kräver att ett ouppklarat mord klaras upp annars kommer han att fortsätta skjuta poliser... Detta är det uppdrag som Bennie Griessel får. Att lösa ett till synes omöjligt uppdrag - helt klart med kniven mot strupen. Och det hela utspelas under - ja, som titeln anger - 7 dagar.

Det låter spännande, och det ska det ju vara förstås, men är det bra också?

Det är både och förstås... jag läser gärna om Bennie och hans krångel med sig själv och utredningen, jag är inte lika imponerad av kvinnoskildringarna - tvärtom - där verkar författaren vara fast i någonslags madonnan/horan-bild av kvinnor, jag tycker mig ana en viss insikt om detta mellan raderna men det räcker inte. Å andra sidan:

 Ja, Deon Meyer har de senaste åren lyfts fram som en av de mest intressanta deckarförfattarna, som blandar modern politik & samhällsfrågor med den klassiska polisdeckaren. Och att en av poängerna har varit att man som läsare kliver in i en verklighet som ligger långt från teveserie-amerika eller snabba cash-stockholm. Komplexiteten i det moderna sydafrikanska samhället framgår med all tydlighet och jag kan inte säga annat än att det adderar en dimension i läsningen - det är liksom mer spännande att personernas agerande överraskar mig och att berättelsen inte rullas ut som en karbonkopia av hundratals andra wallandrar och sahlandrar...

Kulturnytt

kulturnytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".