Bilden är inte från föreningens julmiddag. Foto: Janerik Henriksson/TT
Bilden är inte från föreningens julmiddag. Foto: Janerik Henriksson/TT

Förundersökning inleds efter mutmisstankar

Förundersökning inledd mot tonsättarmiddag
1:39 min

I veckan har P1-programmet Kaliber rapporterat om påkostade julmiddagar dit Föreningen svenska tonsättare bjudit bland annat tjänstemän från bidragsgivande myndigheter. Nu inleder Riksenheten mot korruption en förundersökning.

På Riksenheten mot korruption, en enhet på Åklagarmyndigheten, är det chefsåklagare Alf Johansson, som håller i förundersökningen.

– Det vi handlägger på den här enheten, riksenheten mot korruption, det handlar i stor utsträckning om just misstankar om givande och tagande av muta. Och det är det vi har inlett förundersökning på ja.

Än så länge så bygger allting på de uppgifter som förekommit i media?
– Det är riktigt, sen har det kommit in lite andra saker också men i huvudsak är det tillräckligt för att inleda en förundersökning.

Som tidigare rapporterats anordnade Föreningen svenska tonsättare julmiddag på en lyxkrog i Stockholm, där 271 gäster åt och drack för 1260 kronor per person. Och föreningens ordförande Martin Q Larsson sa till Sveriges Radio att syftet med bjudningarna var att påverka makthavare inom musiklivet. 

Så här kommenterar han att en förundersökning mot föreningens julmiddagar har inletts:

– Nej vi har inte från FST fått någon information om att det här ärendet skulle utredas men om så skulle bli fallet så välkomnar vi naturligtvis en sådan granskning så vi får veta om vi har gjort något fel.

Helena Sundén som är generalsekreterare på Institutet mot mutor, säger så här om förundersökningen.

– Om man bjuder företrädare från det allmänna så finns det krav på att det ska röra sig om måttfullhet, om öppenhet och att det ska finnas en koppling till tjänsteutövningen.

– Är det något som bara är trevligt eller det till och med är så att man har som avsikt att påverka någon så finns det en risk att man hamnar inom gränsen för vad som kan ses som en muta. Men man har ju uppenbarligen passerat gränsen här för vad som kan ses som måttfullt i relation till det offentliga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".