Lea Van Acken i Marias väg. Foto SF Film
Lea Van Acken spelar Maria

Obligatorisk film för bokstavstrogna

Dietrich Brüggemans film Marias väg recenseras av Gunnar Bolin
2:04 min

Filmen Marias väg av tyske Dietrich Brüggeman handlar om unga Maria som snart ska konfirmeras i den stränga bokstavtroende katolska församlingen Paulusbröderna. En församling som ser de unga konfirmanderna som Jesus soldater som ska dra i krig mot dekadent leverne och samhällets moraliska kollaps.

Unga Marias tro är stark, hon är en fattig syndare, och hon tänker bära sitt kors så länge som Gud befaller henne.

Dietrich Brüggemans Marias väg, berättas i fjorton tablåer som tematiskt följer Jesus väg utmed Golgata, han gör det med fast kamera utan klipp, vissa scener är över tio minuter långa och innehåller långa dialoger så det krävs enormt mycket av skådespelarna, de måste jobba som gällde det en scenuppsättning. Och för oss som tittar blir det också film på teaterns premisser. Inga inklipp på detaljer som regissören vill få oss att uppmärksamma, inga närbilder, jag tittar istället på flera ställen i varje bild, autenticiteten höjs jag blir närvarande åskådare på ett fascinerande sätt.

Första scenen där den unge prästen förbereder ungdomarna för deras konfirmation är en magnifik uppvisning i återhållet spel, den lugna prästen bjuder kärlek och gemenskap genom att intala gruppen att de är utvalda, de är de enda rättroende i en värld där satan tom invaderat Vatikanen. Ni är soldater i Jesus armé.

Brüggeman har sagt att den fundamentalistiska katolska gruppen Piusbröderna står som förebild för Marias hårda katolska tillvaro. Hur den tron har arbetat sig in i vuxenvärlden visas i scenerna med en plågad kärlekslös moder och en tigande fader som är suveränt enkla, avskalade ned till förljugenhetens blanka ben. 

Marias väg är det mest fascinerande exemplet på fanatismens lockelse, och en ung människas plågade livsval som jag sett på bio. Berättat med en konstnärlig briljans och en svärta som borde få präster ur världens alla samfund att göra Marias väg till en obligatorisk film i deras undervisning. Om man vill mota den bokstavstrogna och dödliga fanatismen i grind vill säga.   

Gunnar Bolin
gunnar.bolin@sverigesradio.se    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".