Morrissey. Foto: AP/TT
Morrissey. Foto: AP/TT

Morrissey live på Hovet i Stockholm

Mikael Timm såg Morrissey
3:24 min

Morrissey, som han kort och gott kallas, är rockartisten som författare och regissörer älskar att citera. Boktiteln "Låt den rätte komma in" är till exempel hämtad från en Morrisseysång. Nu i november har han spelat i Lund och Göteborg. I går var det konsert i Stockholm. Mikael Timm var där.

Jag skulle önska Morrissey en annan lokal än Hovet. Kanske någon gammal järnvägsstation från 1800-talet med jättelika kristallkronor, stuckatur och ett ånglokomotiv insvept i röd sammet. En spelplats från industrialismens första decennier då drömmarna var möjliga och misären stor. En tid då sorg och överdåd förutsatte varandra. I den motsättningen föds Morrisseys musik.

Men nu är det 2014 och den stora Arenan ser lite tom ut trots att vi är flera tusen där. Innan konserten drar igång visar han lite gamla filmklipp. Här finns New York Dolls så klart, men också äldre brittisk underhållning. Det är de två polerna han laddar upp sig på: den engelska vaudevillen med kitsch och ordlekar. Och så New York Dolls råa rock och självdestruktivitet.

Det är bara Morrissey som får ihop det. Han kan vara vänlig och ilsken samtidigt. Och även om energin inte är lika stor som för ett par år sedan så finns rösten kvar och han med årets sånger att han verkligen är en bra låtskrivare, vid sidan av Elvis Costello den som bäst behandlar den brittiska engelskan.

Morrissey har ingen scenshow. Men han har sin röst, oavbrutet angelägen. Med den förvandlar han en smutsig cementbunker till en balsal.

I ett kort mellansnack antyder han att han är lite sur för att han inte inbjudits till att vara med på en välgörenhetsskiva för Ebolans offer. "Ni vet, säger han - med de artisterna som själva aldrig skänker pengar."

Själv gick han ut i Stockholm och köpte en sprayburk i en lågprisaffär. Med den sprutar han slogans mot köttindustrin på en jättelik vacker gonggong. Estet ut i minsta protest. För varje år blir han alltmer lik Oscar Wilde. Sorgsen, rolig, överdriven och smakfull. Med ett hjärta stort som en kollektiv dröm om en gemenskap han vet är omöjlig.

"En konstnärs hjärta är hans huvud" sade Wilde. Morrissey vet mycket väl att det inte är söndag varenda dag. Men han sjunger som vore det så. Och Morrissey har inte tappat sitt geni, inte sin elegans och inte sin känslostyrka.

Just nu är hans musik inte bästsäljande, men kombinationen av känsla och intelligens är oslagbar.

Morrisseys Europaturné fortsätter till mitten av december. I inslaget hörs "World peace is none of your business" – titelsången från den senaste skivan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".