Albaniens premiärminister Edi Rama är en av gästerna på Creative Time Summit i Stockholm. Foto: Roger Wilson/SR
Albaniens premiärminister Edi Rama är en av gästerna på Creative Time Summit i Stockholm. Foto: Roger Wilson/SR

Creative Summit - för första gången i Sverige

Handlar bland annat om konst i samhällsutvecklingen
2:24 min

I helgen arrangeras konferensen Creative Time Summit på Kulturhuset i Stockholm. En internationell konferens om konstnärligt arbete och samhällsutveckling. Det här är första gången som konferensen arrangeras utanför USA, och svensk medarrangör är Statens Konstråd, där Magdalena Malm är direktör.

Det handlar om konst som är förankrad i samhällsutvecklingen, eller sociala projekt som använder sig av konst och kultur som metod, och under två dagar gästas konferensen av gäster från olika delar av världen.

Men konferensen har också en rad svenska talare. Som till exempel författaren Jonas Hassen Khemiri som läste en bit ur sin text Jag ringer mina bröder, och konstnären Jonas Dahlberg som berättade om sitt arbete med minnesmärket för offren på Utöya.

Och för Magdalena Malm är det är en del av Statens Konstråds förändringsarbete, där man vill satsa på fler och olika former av offentlig konst.

En av konferensens huvudtalare är Albaniens premiärminister Edi Rama. Han har ett förflutet som konstnär och ska prata om hur den bakgrunden hjälper honom som politiker. Rama är mest känd för att han som borgmästare i huvudstaden Tirana lät måla om grå fasader i ljusa, glada färger. Och just nu är han i färd med att göra om bottenvåningen på Albaniens motsvarighet till Rosenbad till ett kulturcentrum. Stora entrén ska vigas åt statsbesök och de som ska besöka kulturcentrat. Vi andra får använda bakvägen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".