Historiska museet i Stockholm har samlat 1 000 personers berättelser om "sitt" Sverige. Foto: Ulrika Lindqvist/SR.
"Hembygd - Någonstans i Sverige" visas just nu på Historiska museet i Stockholm. Utställningen bygger på 1 000 personers berättelser om sitt Sverige. Foto: Ulrika Lindqvist/Sveriges Radio

Museerna speglar inte Sverige

Samtidigt finns stor potential enligt rapporten
2:45 min

De svenska museerna behöver bland annat rekrytera annorlunda, bjuda in allmänheten i större utsträckning och se över sina samlingar. Annars riskerar de att stänga ute många människor, enligt en ny rapport från Riksutställningar.

Maria Jansén, museichef för Historiska museet i Stockholm, visar hur projektet "Gränslöst" har blivit en del av museets fasta utställning Sveriges Historia. SFI-elever har bjudits in för att berätta om sin syn på och erfarenhet av vissa av utställningsföremålen, och nu finns deras berättelser publicerade som komplement till originalbeskrivningarna.

- Historiskt sett så har man kanske använt kulturarvet för att skilja vi och dem. När man låter olika nationaliteter mötas kring föremålen så blir ju kulturarvet i stället något som knyter ihop oss, säger Maria Jansén.

Hon tycker att Historiska muséet har kommit ganska långt med mångfaldsarbetet i sitt utbud. Däremot inte när det gäller att rekrytera personal med tillräcklig bredd av erfarenheter och kompetens, och hon känner igen mycket i Riksutställningars nya rapport om museernas mångfald.

Riksutställningar skriver att de under rapportarbetet har träffat människor som känner tröstlöshet och ilska över att museer inte tar vara på samhällets etniska, kulturella och sociala mångfald. Att förändringen på det området aldrig blir av, och att eldsjälar inom detta inte orkar längre utan hoppar av.

Samtidigt säger Riksutställningars analyschef Eric Fugeläng att han känner sig hoppfull och att det finns många saker som museerna kan göra konkret. Till exempel att se över sina samlingar och komplettera dem där det behövs.

– Vad är det som saknas i våra samlingar, finns det inga berättelser om hbtq-personer till exempel, finns det inga perspektiv från kvinnor? Då kanske man kan hitta sätt att lägga till det, eller förklara varför det saknas och hur det såg ut på den här tiden, säger Eric Fugeläng.

- Min känsla var inspiration, jag känner att svårare än så här behöver det inte vara, säger Örjan Molander, chef för Kalmar länsmuseum, efter att ha läst rapporten.

Enligt den behöver museerna jobba mer utanför sina fysiska byggnader. Det här är något som Kalmar länsmuseum ägnar sig mycket åt redan i dag. Bland annat är museipersonalen regelbundet ute och gör tidsresor tillsammans med länsborna, om till exempel stenåldern eller 80-talet.

Däremot har museet inte tillräcklig koll på vilka som deltar i aktiviteterna, och vilka som besöker museet enligt Örjan Molander. Han menar att det behövs mer kartläggning.

- Vi är ett museum som riktar sig till alla, målgruppen är alla. Vi behöver antagligen göra prioriterade insatser mot de grupper där vi märker att här är vi dåliga, här behöver vi bli bättre.

 

 

Rapporten i korthet

- Underlaget för rapporten utgörs bl a av omvärldsanalys, tidigare forskning och statistik, möten med olika företrädare i och utanför museivärlden samt en enkätundersökning med ett urval museer.

- I enkätundersökningen framgår bland annat att merparten av de tillfrågade museerna saknade en mångfaldspolicy eller handlingsplan för mångfald.

- Slutsatsen i rapporten är att museerna på ett generellt plan inte speglar den svenska befolkningen vad gäller  t ex utländsk bakgrund, funktionsvariationer och socioekonomisk bakgrund.

- Samtidigt konstaterar Riksuställningar att det finns stor pontential till förändring, genom att t ex:

* Formulera en tydlig vision och tydliga mål med museets mångfaldsarbete
* Följa upp hur dessa efterlevs
* Anställa ett bredare urval av personer med olika kompetenser
* Gå igenom och eventuellt komplettera/förklara samlingars brist på kvinnor, hbtq-personer osv.
* Visa och tolka historien genom olika perspektiv
* Bjuda in omgivningen och våga ställa frågor
* Se över öppettider, tillgänglighet och inträdesavgifter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".