Martyrer
Benjamin försöker hela en kompis. Skådespelarna Henrik Svalander och Johan Stavring

Teater om ung kristen fundamentalist

Regissören: "Vi avhänder oss ansvar"
3:36 min

Om hur omgivningen står handfallen när en 15-årig skolelev blir kristen fundamentalist, handlar Marius von Mayenburgs pjäs "Martyrer" om. Nu sätter Malmö stadsteater upp den.

Det börjar med att Benjamin reagerar på för mycket naken hud när skolan ska gå på badhus. Tjejerna borde ha heltäckande baddräkter, menar han.

Han säger att han tror på bibeln men ganska snart tar det allt mer fanatiska uttryck... och dråpliga, som när han försöker sig på att hela en kompis.

Han för krig mot omoral och han ifrågasätter också evolutionsteorin. Omgivningens reaktioner verkar inte påverka honom.

- Vad händer när en människa, som inte blivit lyssnad på, som känner sig åsidosatt, vilsen,  helt plötsligt hittar ett regelverk som ger honom all uppmärksamhet? Den kicken - vilken snöbollseffekt kan inte det skapa? säger Johan Stavring som spelar Benjamin.

Det är regler Benjamin ute efter, något att förhålla sig till, menar regissör Olof Lindqvist. Det gäller egentligen alla som är vilsna och inte hittar gränser och som inte förstår att gränser är rörliga. De vill ha klarhet och ropar efter efter regelverk.

Men när en ung person blir fundamentalist, då vet vi inte hur vi ska handskas med det, menar han.

- Det är en pjäs om samhällets bekymmer att våga ta djup i komplexa frågor. Den handlar om ett samhälle som i allt större utsträckning förytligas. Vi avhänder oss ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".