Kulturnytt svarar på reaktionerna på GamerGate-inslaget

I Kulturnytt imorse sändes ett inslag om #GamerGate, det vill säga de många hot och trakasserier som riktats mot de kvinnliga spelare och spelutvecklare, som ifrågasatt sexismen inom spelvärlden.

Kulturnytt hade varit i kontakt med flera GamerGate-sympatisörer, och en som lät sig bandas var videobloggaren "En arg blatte talar". Något som fått reaktioner i sociala medier, men även mötts av kritik från Nöjesguidens Michael Gill.

Gill "välkomnar ambitionen att försöka få till en diskussion mellan representanter för "båda sidor" i GamerGate-frågan, men nog måste det väl finnas bättre pro-GG-exempel än så här?" Klicka på blålänken för att läsa hela artikeln.

Kulturnytts spelexpert Kalle Kovacs svarar på reaktionerna på inslaget nedan:

"Efter publiceringen av inslaget "Försvarar hatet i spelbranschen" har kritik riktats mot Kulturnytt i P1 för valet av intervjuobjekt.

Först och främst vill jag förtydliga att vi har haft koll på vem personen är och vad personen skrivit tidigare. Informationen om att vi hade ett tjugotal att välja bland är felaktig, jag har varit i kontakt med flera GamerGate-sympatisörer men personen som hörs i inslaget var den enda som kunde tänka sig att uttala sig på band.

Åsikterna som vår intervjuperson hade var i stort sett samma som jag hörde i förhandsintervjuerna och som jag läste på forum, därför valde vi att ha med personen i intervjun.

Frågan hur Kulturnytt tänkte har även den ställts på sociala medier. Vi har rapporterat om #GamerGate under hösten utan att någon person som sympatiserar med rörelsen hörts. Därför valde vi att låta videobloggaren komma till tals och bjöd även in rörelsen mot hot och trakasserier i spelbranschen samt en professor som kunde ge en övergripande bild.

När det kommer till att vår intervjuperson har skickat en kontroversiell tweet till en svensk speljournalist skulle vi varit tydligare, vi kompletterar det i sändningar under dagen."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".