STOCKHOLM 2014103 Helene Hellmark Knutsson, högre utbildnings- och forskningsminister, fotograferad på Lejonbacken utanför Stockholm slott i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT
Helene Hellmark Knutsson, högre utbildnings- och forskningsminister, fotograferad på Lejonbacken utanför Stockholm slott i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT

Medelhavsinstituten blir kvar

1:49 min

Staten kommer att fortsätta finansiera de svenska medelhavsinstituten i Rom, Aten och Istanbul. Det går inte att hitta alternativ finansiering säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre forskning och utbildning.

- Vi har gjort en snabbutredning och samtalat med de berörda om möjligheterna för alternativ finansiering för verksamheten, och ser att det finns inte några sådana möjligheter. Därför meddelar regeringen nu att man kvarstår med det stödet som man har haft både för 2016 och 2017 och framåt, säger Helene Hellmark Knutsson.

Hon tillägger att det aldrig varit regeringens vilja att instituten skulle läggas ner, utan att ambitionen har varit att hitta andra sätt att finansiera verksamheten och byggnaderna än med statliga medel, vilket alltså har visat sig inte vara möjligt.

Borde ni inte ha känt till det här redan när budgetpropositionen lades fram?

- Det var ju en väldigt snabb process. Vi tog över ett underskott från den borgerliga regeringen så alla anslag behövde tittas över. Det här var ett av de anslagen som inte gällde för 2015 utan för 2016 och 2017, och se om det gick att hitta en alternativ finansiering för det.

- Vi kände väl att vi hade tid att titta över det, men det blev ju en väldigt stor oro och stark kritik, och därför valde vi att göra det här betydligt snabbare.

Förslaget i regeringens budgetproposition om att dra in finansieringen till medelhavsinstituten fick direkt svidande kritik från många håll. Forskare, universitetsrektorer och kulturskribenter ansåg att mångårig forskning och utbildningstradition skulle gå om intet om instituten läggs ner.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, backade kort efter detta och sade att förslaget inte var skarpt och att saken skulle utredas.

Först var det här ett förslag, och sedan fick det stark kritik. Då sade du att det inte var ett skarpt förslag utan skulle utredas vidare. Nu har ni snabbutrett det och då bestämmer ni er för att dra tillbaka förslaget. Har det här varit en bra beslutsprocess tycker du?

– Vi har gjort det väldigt grundligt ändå, vi har lyssnat in kritik och oro och fört en ordentlig dialog om det. Jag tycker att det visar att vi har lyssnat och ger ett tydligt besked på kort tid, säger Helene Hellmark Knutsson.

I förra veckan KU-anmälde den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson regeringen och vill att konstitutionsutskottet tar reda på hur regeringens utredning om nedläggningen gick till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista