Mattias Berg. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Mattias Berg. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Kulturnytts Mattias Berg kommenterar Medelhavsinstituten

"Debatten borde handla mer om humanioras liv än om dess död"
1:55 min

Medelhavsinstituten i Rom, Aten och Istanbul blir kvar. Förslaget i budgetpropositionen om att lägga ner instituten fick svidande kritik - och nu har alltså regeringen ändrat sig. Kulturnytts Mattias Berg kommenterar.

Ja, man undrar vilken analys som först fick de ansvariga att lägga ned de här humanistiska flaggskeppen med ett pennstreck. Och vilken som sedan fick dem att återuppstå.Hela förloppet är höljt i dunkel, som ett antikt drama där ridån aldrig gick upp. Själva får vi bara höra om peripetin, den avgörande vändpunkten, genom bulletinerna bakom tygridån.

Antikens dramer härstammar från de regioner där Medelhavsinstituten ligger. Det är ett svar på varför instituten borde bevaras och utvecklas: att de gräver i den kulturhistoriska mylla där ett antal hittills obesvarade frågor väcktes för tusentals år sedan. Oftast handlar de om människans komplexa drivkrafter och motsägelsefulla psykologi. Varför vi så sällan lever som vi lär.

Ett modernt exempel är klimatfrågan. Ingen forskningsgren kan ensam förklara varför vi som första art, mot uttryckligen bättre vetande, är i full fart med att utplåna oss själva – och vad vi kan göra åt det. Här behövs spetsarkeologi och moralfilosofi lika väl som solcellsteknik.

Men då gäller det att humaniora lägger undan högtidstalen och antar tidens utmaningar. Skulle Medelhavsinstituten till exempel kunna bli navet i en tvärvetenskaplig jättesatsning, som jämför framtiden för vår tids stora imperium – det amerikanska – med historien för det romerska och grekiska?

Det vore säkert kontroversiellt. Men först när den humanistiska forskningen verkligen tar plats på dagordningen kommer den också att bli kvar där – och inte längre kunna strykas med ett pennstreck i budgeten. När debatten handlar mer om humanioras liv än om dess död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".