Abba med fr. v. Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus, år 1974. Foto: Olle Lindeborg / TT
1 av 4
Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus, 1974. Foto: Olle Lindeborg/TT
Björn Ulvaeus. Foto: Rebecka Ljung/SR
2 av 4
Björn Ulvaeus. Foto: Rebecka Ljung/SR
Laleh. Foto: Gustaf Thörn
3 av 4
Laleh. Foto: Gustaf Thörn
Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för svenska Unicef, är med i projektet. Foto: Rebecka Ljung/SR
4 av 4
Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för svenska Unicef, är med i projektet. Foto: Rebecka Ljung/SR

Abba ska skänka till världens flickor med "Chiquitita"

Björn Ulvaeus om nya "Chiquitita"-projektet
3:03 min

Abba-Björn kallade till presskonferens på museet över bandet, för att berätta om ett upptrappad välgörenhetsprojekt kring ett av bandets stora hitlåtar.

Nej, tyvärr, Abba ska fortfarande inte återförenas. Men när den tidigare bandmedlemmen Björn Ulvaeus mötte pressen på Abba-museet i Stockholm under måndagen, berättade han hur kvartetten vill få en av sina hitlåtar att leva vidare – och samtidigt göra livet bättre för många.

Det handlar om låten ”Chiquitita”, som sedan 1979 har ingått i Abbas samarbete med FN:s barnfond Unicef. Bandet uppträdde med låten när FN:s barnår invigdes i generalförsamlingen i New York, och sedan dess har Abba skänkt delar av låtens royalties till Unicef.

Under de senaste 35 åren har ”Chiquitita” tjänat ihop runt 30 miljoner kronor till Unicefs arbete för barn runt om i världen, och från och med i dag skänker Abba-musikerna hela summan som låten genererar till Unicef.

– Vad det kommer bli i kronor och ören har jag ingen aning om, men det var vissa delar som hölls tillbaka av några administrativa orsaker eller så. Nu har de klarat upp det, så nu går hela konkarongen oavkortat till Unicef, berättar Björn Ulvaeus för Kulturnytt.

Samtidigt som välgörenheten trappas upp, kommer ”Chiquitita”-intäkterna att öronmärkas för Unicefs projekt för flickor och unga kvinnors rättigheter. Passande, då låttiteln betyder ”lilla flicka” på spanska.

– Det känns fantastiskt att det har kunnat hjälpa så mycket under de här 35 åren och att vi nu kan nästan eskalera det. Och att det har fått ett visst ändamål - att det ska hjälpa flickor och unga kvinnor till ett självständig liv runt omkring i världen. Det tycker jag är det enskilt viktigaste, nästan, som man kan göra för att få en bättre värld, säger Ulvaeus.

Från början handlade "Chiquitita" om ett brustet hjärta. Men nu kan den lika gärna handla om flickor över hela världen som mår dåligt och behöver stöd, menar textförfattaren:

– Från början handlade det nog om att hon hade blivit sviken av någon som hon var väldigt förtjust i, och att hennes bästa vän försöker trösta henne och säga "titta, solen skiner fortfarande, du kommer dansa igen". Och på något fantastiskt sätt funkar det i överförd bemärkelse just nu, i det här ändamålet.

Nu hoppas Abba-gänget att fans och museibesökare ska hjälpa till att tjäna in pengar till ”Chiquitita”-projektet. Abba-museet öppnar en ny del som kretsar kring Unicefs arbete som låten har bidragit till under de senaste 35 åren.

I museihörnan kan besökare bidra, genom att spela upp låten, sjunga, dansa...

– I vår studio i museet kan man spela in sin egen version. Vi har piffat upp den lite, så den är klar för inspelning - på det mixerbordet som vi använde den gången vi spelade in "Chiquitita". Och det är en annan lustig grej - "Chiquitita" är tydligen det första låten som vi spelade in i studion, vars replika står här. Det är mycket som faller på plats på något konstigt sätt. Jag skulle kunna bli religiös, men jag tror inte jag blir det, säger Abba-musikern.

För varje gång man spelar upp "Chiquitita" i mer än 30 sekunder, från en digital plattform, går upphovsrättspengar i förlängningen iväg till Unicefs olika flickprojekt.

En annan del i Abbas ”Chiquitita”-projekt är att poplegendarerna ska försöka ge låten ett nytt uppsving varje år. Det genom att bjuda in en aktuell artist som får göra en cover. Intäkterna från tolkningen ska också gå direkt till Unicefs arbete för flickor och tjejer.

Först ut att tolka ”Chiquitita” är USA- och dokumentäraktuella Laleh, som ger ut sin låt på tisdagen. Den är ganska trogen originalet, med samma melodi och användande av stämmor, men med en mäktig trumma och Lalehs egna sångsätt.

– Jag hörde direkt att yes, det här blir kanon! Och hon kunde ha varit en slags chiquitita, med sin bakgrund. Hon kommer från Iran, hon har flytt, hon har upplevt detta patriarkat som står i vägen för de unga flickorna. Så det är så perfekt att hon vill solidarisera sig med dem, säger Ulvaeus, och fortsätter:

– Hon sätter en så personlig prägel på låten. Det kommer från ett annat håll. Och det är inte alltid som jag har tyckt att Abba-covers som kommit från annat håll har varit bra, men den här gillar jag verkligen.

På torsdag ska Laleh och Björn Ulvaeus besöka FN:s högkvarter i New York, där man bland annat firar 35-årsjubileum av konserten som Abba spelade "Chiquitita" under.

Där ska Laleh framföra låten. Björn Ulvaeus kommer inte dra fram någon gitarr, säger han. Han ska nöja sig med att säga ett par väl valda.

Nedan hör du Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för svenska Unicef, berätta vilka de stora problemen är för flickor i världen i dag, och hur man kan jobba med dem. Hon är en del av "Chiquitita"-projektet.

Missa inte heller klippet nedan där du kan höra en bit av Lalehs i skrivande stund osläppta cover.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".