Mats Björke. Foto: Pontus Lundahl/TT
1 av 2
Mats Björke. Foto: Pontus Lundahl/TT
Björn Dixgård och Gustaf Norén i Mando Diao under konserten på sommarens Bråvallafestival. Foto: Fredrik Persson/TT
2 av 2
Björn Dixgård och Gustaf Norén i Mando Diao under konserten på sommarens Bråvallafestival. Foto: Fredrik Persson/TT

Avhopp drabbar Mando Diao

Mats Björke har spelat med Mando Diao i elva år men nu är det slut. Keyboardisten meddelar att han hoppar av bandet.

"Jag känner att jag har behövt omvärdera allt och måste kasta mig ut på djupt vatten för att kunna gå vidare och utvecklas i den riktning jag vill gå. Att uppnå min fulla potential kräver ett heltidsengagemang", säger Björke i ett pressmeddelande som Expressen fått.

Björke kommer nu att satsa på att producera musik i sin studio i Stockholm. Han är både producent och medkompositör till Thorsten Flincks nya album "Till flickorna på Upplandsgatan 71, från fiaskot mittemot", som ges ut den 26 november.

Mando Diao har blivit av med flera bandmedlemmar under åren. Trummisen Samuel Giers blev till sin totala förvåning sparkad från bandet våren 2011 och innan dess fick en av grundarna, Daniel Haglund, gå. 

I skrivande stund består Mando Diao alltså av Gustaf Norén, Björn Dixgård och Carl-Johan Fogelklou. Norén och Dixgård brukar vara ansiktena utåt i media och har även gjort en avstickare till det hiphopinfluerade rockbandet Caligula tillsammans.

Mando Diao har gått från retrodoftande garagerock på tidigt 00-tal, via vispop som tolkade Frödings dikter, till syntrock på årets släpp – albumet "Aelita". Den senaste skivan kom även med ett tydligt image- och stilbyte.

Såhär sa Gustaf Norén i en intervju med Aftonbladet inför Fröding-skivan:
– Om någon visat minsta rädsla hade de blivit sparkade ur bandet direkt.

Huruvida Mats Björkes avhopp har något att göra med Mando Diaos förvandling, framgår inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".