"Hunger Games 3: Mockingjay del 1" är här. Foto: AP/Universal/TT
"Hunger Games 3: Mockingjay del 1" är här. Foto: AP/Universal/TT

"The Hunger Games 3: Mockingjay del 1" av Francis Lawrence

Lisa Bergström om tredje "Hunger Games"-filmen
1:41 min

Idag är det premiär över hela landet. Hängivna fans var uppe redan  i natt och såg den... Det handlar om "The Hunger games 3:  Mockingjay del 1", som är den tredje filmen baserad på böckerna av Suzanne Collins om hjältinnan Katniss Everdeen.

Lisa Bergström, Kulturnytts filmkritiker: Hur går det för henne?

– Katniss är  utvald att vara själva symbolen för upproret mot president Snow och huvudstaden. Hon kallas för  Mockingjay  eller härmskrikan, och är väl inte helt sugen på uppgiften till en början. Men sen kan hon inte välja nåt annat, när hon  får se hur presidenten jämnat hela hennes hemort med marken.

–Katniss har inget annat val än att bli revolutionens frontfigur, fast hon helst hade velat rädda sin gamla lagkamrat Peeta och umgås med sin syster istället.

Vad är skillnaden från de andra filmerna?

– Vi har äntligen lämnat arenan där Hungerspelen utspelade sig. Men tyvärr blir fantasy-verkligheten då lite tråkigare för oss som ser filmen.

– Bortanför arenan så landar den här filmen, som handlar om motstånd, manipulerande envåldshärskare, och  iden om en revolution,  lite närmre vår verklighet. Men blir ju då även lite läskigare.

– Och just revolutionsmekanismerna är intressanta att se. Rebellerna skaffar sig en symbol, en låt och mediautrymme. Katniss har exempelvis ett eget filmteam som följer henne för att skaffa fram bra propagandamaterial till stöd för revolutionen.

– Hela den här filmen visar upprustningen inför det stora slaget mellan distrikten och den korrumperade huvudstaden som snor åt sig landets tillgångar.

Vad gillar du bäst?

– Att Katniss Everdeen är så fint spelad av Jennifer Lawrence. Ömsom superhjälte ömsom en trulig tonåring som gillar sin katt. Detaljerna är riktigt bra här och musiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".