Dags att slopa upphovsmannen?

"Dags för upphovsperson att ersätta upphovsmannen!", anser den stora konstnärliga organisationen Klys.

"Upphovsman" används som benämning för en person som ligger bakom ett konstnärligt eller litterärt verk. Ordet förekommer ofta både i vardagligt tal och i upphovsrättslagen. Men ordvalet är omodernt och behöver bytas ut, tycker konstnärsorganisationen Klys.

– Det är dags att byta ut begreppet upphovsman till det mer könsneutrala “upphovsperson” (...), säger Mats Söderlund, ordförande för Klys tillika författare.

Nu framför Klys sitt mål – en könsneutral upphovsrättslag – i en skrivelse till Justitiedepartementet. Det görs nämligen en redaktionell översyn av upphovsrättslagen.

På Klys menar man att språket inte bara speglar utan också kan påverka strukturer i samhället. Såhär säger Ulrica Källén Lörelius, verksamhetsledare och jurist hos organisationen, i ett uttalande:

– Balansen mellan antalet män och kvinnor bland de yngre medlemmarna i våra medlemsorganisationer ökar, vilket är en glädjande tendens. Vi på Klys vill stärka den utvecklingen, inte minst genom att påverka hur vi benämner dessa personer i lagtexten och i andra sammanhang.

Klys (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd) är konstnärsorganisationernas samarbetsorgan när det gäller frågor av gemensamt intresse. Klys företräder cirka 30.000 konstnärligt yrkesverksamma i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".