Bilden är inte från föreningens julmiddag. Foto: Janerik Henriksson/TT
1 av 2
Bilden är inte från föreningens julmiddag. Foto: Janerik Henriksson/TT
Inbjudan till FST:s julmiddag. Foto: Viveca Bladh/SR
2 av 2
Inbjudan till FST:s julmiddag. Foto: Viveca Bladh/SR

Tonsättarmiddag ställs in efter mutmisstanke

"Vi villi inte försätta våra gäster i en obekväm situation"
0:56 min

Föreningen svenska tonsättare ställer in årets julmiddag, som tidigare har bjudit in inflytelserika personer från bland annat musik- och mediebranschen.

Föreningen svenska tonsättare brukar bjuda in till en årlig middag, där bland andra statstjänstemän och anställda på Sveriges Radio har varit välkomna.

En av julmiddagarna hölls på en lyxkrog i Stockholm, där 271 gäster åt och drack för 1260 kronor per person. Föreningens ordförande Martin Q Larsson sa till Sveriges Radio att syftet med bjudningarna var att påverka makthavare inom musiklivet. (Ett uttalande som han senare har backat från.)

Förra veckan inledde Riksenheten mot korruption en förundersökning, efter mutmisstankar kring denna middag. Nu meddelar Föreningen svenska tonsättare att årets julmiddag ställs in, med anledning av just förundersökningen.

– För det första vill vi inte försätta våra medlemmar eller våra gäster i en obekväm situation där det inte är tydligt hur det fungerar och eftersom det finns en utredning om korruption kring den här så har en enig styrelse beslutat att ställa in julmiddagen, säger Martin Q Larsson till Kulturnytt.

Vad gör styrelsen mer, för att så att säga reparera skadan?

– Vi kommer nu att påbörja arbetet att diskutera regelverket kring det här – hur ska vi agera inför liknande aktiviteter i framtiden? Vi har en egen pågående utredning också. Omedelbart när Kulturnytt tog upp det här, så tyckte vi att det var värt att undersöka en juridisk aspekt om vi har gjort något fel. Så vi har tillsatt en utredning som inte är klar än.

Hela diskussionen bottnar från början i Kalibers granskning av vart upphovsrättspengarna egentligen tar vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".