Stora Hotellet i Umeå och i bakgrunden kulturarenan Väven. Foto: Johan Gunséus/TT
Stora Hotellet och i bakgrunden kulturarenan Väven. Foto: Johan Gunséus/TT

Efterlängtat och kritiserat kulturhus öppnar i Umeå

2:28 min

Den 21 november öppnar Umeås nya kulturhus, Väven. Ett bygge som rymmer ett stadsbibliotek, biosalonger, scener och Sveriges första kvinnohistoriska museum. Förhoppningarna är stora men bygget har också ifrågasatts.

– Nu går vi ut på caféscenen på caféområdet på plan 1. Det är en kombination av ett café, med 166 sittplatser, och en scen som kan nyttjas av semiproffesionella artister - som till exempel våra duktiga estetklasser på gymnasiet, säger biträdande kulturchef Lars Sahlin som visar det nybyggda kulturhuset Väven.

Huset ägs av kommunen och fastighetsbolaget Balticgruppen. 2010 sa man att bygget skulle kosta 700 miljoner, 2013 var det drygt 900 miljoner - vad slutnotan blir återstår att se.

På 25000 kvadratmeter finns nu lokaler för Balticgruppen, scener, Stadsbiblioteket, Folkets Bio och ett kvinnohistoriskt museum. 

Många har sett fram emot öppningen av det nya kulturhuset, men det finns också kritik riktad mot kostnaderna och om huset verkligen kommer vara öppet för alla kulturutövare.

Arkitekten Johanna Gullberg har länge bott i Umeå och skrivit om kulturhus betydelser i städer:

– Om det finns mer publika rum som är gratis och fria, så kan det verkligen bli en mötesplats. Om man tittar på Kulturväven så är det ändå problematiskt att den ena entrén ligger ihop med ett stort och lyxigt hotell, ett bageri och en fin restaurang där man vänder sig till en övre medelklass och personer som har pengar. Och själva arkitekturen, den vita, stora och pampiga - riskerar att bli något där man inte vågar experimentera och testa nya saker, säger Johanna Gullberg. 

– Nu hoppas jag att vi ganska snabbt signalerar vad Väven kan komma till för ändamål. Så att många känner sig inkluderade, säger Lars Sahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista