Författaren Richard Ford. Foto: Laura Wilson
Författaren Richard Ford. Foto: Laura Wilson

"Kan jag vara Frank med dig?" av Richard Ford

Anna Tullberg om "Kan jag vara Frank med dig?"
2:56 min

Richard Ford är en av de stora nutida amerikanska författarna. Hans bästsäljande trilogi om Frank Bascombe handlar om hur karaktären skapar sig livsstrategier för att hålla sig på banan sedan hans son dött. Någon fjärde bok om Frank blir det inte, sa Richard Ford efter den sista delen i trilogin. Men nu kommer ändå "Kan jag vara Frank med dig?" – fyra noveller med den självupptagne före detta fastighetsmäklaren i huvudrollen. Anna Tullberg har läst.

Det kändes tomt som bara den när jag skiljdes från Frank Bascombe i "Som landet ligger". Han satt i ett flygplan som snart skulle landa i Minnesota, på väg mot sin efterkontroll av en prostatacancerbehandling. Borde förstått redan då, på planets rörelse nedåt och inte uppåt, att han skulle överleva författarens ambition att för evigt ta farväl av honom. 

Frank är en av de romanpersoner jag tänker på som om han vore en levande människa. Hans kompromisslösa blick på det amerikanska samhället, på sina egna och allas våra fåfänga försök att skapa oss lycka.

Det var ett smart drag av Richard Ford att göra Bascombe till fastighetsmäklare; låta honom hantera människors drömmar och besvikelser. Husen det handlar om den här gången innehåller inte längre några framtidslöften, de är antingen demolerade av orkanen Sandy, förbrukade av familjetragedier av episka mått eller rymmer människor i livets slutskede.

Frank Bascombe: Ständig optimist, ständigt lakonisk. Det enda vi kan göra åt livet är att förhålla oss till det. Nu är han alltså tillbaka som pensionär; rädd för sin egen andedräkt, livrädd för att falla omkull - eftersom det kan vara det sista man gör i hans ålder.

"Du borde börja med yoga, Frank", säger någon välmenande. Ett skämt såklart, för denne före detta sydstatsbo och knöl, vars sämsta egenskaper inte längre döljs i bruset av ett stressigt yrkes- och vardagsliv. Hans värderingar har stelnat i hans understimulerade hjärna.

Har han verkligen varit sådär egoistisk och rasistisk hela tiden utan att jag har märkt det?
Frank själv bryr sig inte om vad jag tycker. Han är fullt upptagen med utrensning. Han döstädar såväl bland ord som vänner. Han är faktiskt olidlig, men får mig samtidigt att rannsaka mig själv. Vilka mindre smickrande egenskaper har potential att stelna i mig?

Richard Ford är en författare av hög kvalitet. Han skriver medvetet och mycket omsorgsfullt. Han dissekerar vardagen och komik uppstår i romanpersonernas oförmåga att kommunicera med varandra. Den här novellsamlingen är inget undantag.

"Kan jag vara Frank med dig?" Undrar författaren. Tål du som läsare sanningen om denne man, även som grinig gammal gubbe? Det är frågan. Ja, är mitt svar. Men fyra noveller om den självupptagne pensionerade Frank Bascombe är precis vad jag klarar av. Nu är jag redo att säga hej då.

Boken är översatt till svenska av Nille Lindgren och Inger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".