"Hunger Games 3: Mockingjay del 1" är här. Foto: AP/Universal/TT
1 av 2
"Hunger Games 3: Mockingjay del 1" är här. Foto: AP/Universal/TT
En demonstrant i Thailand gör tecknet från Hungerspelen. Foto: Wason Wanichakorn/AP/TT
2 av 2
En demonstrant i Thailand gör tecknet från Hungerspelen. Foto: Wason Wanichakorn/AP/TT

Thailändare grips för Hungerspel-gest

Den upproriska trefingersgesten från "Hunger Games" oroar Thailands militärjunta. Visningar av den nya filmen stoppas och ungdomar grips när de håller upp tre fingrar. 

– Hon greps framför biografen Siam Paragon eftersom hon gjorde en regeringskritisk gest flera gånger, säger överste Kittikorn Boonsom vid Bangkok-polisen till AFP, om ett av de många gripanden som gjorts i veckan.

– Hon kan komma att föras till en militärbas för attitydjustering.

Liksom i Sverige och många andra länder går den senaste Hungerspelen-filmen, "The Hunger Games 3: Mockingjay - del 1", nu upp på thailändska biografer. Men på grund av den spända situationen ställer en del biografer in visningar av filmen, rapporterar AFP.

Militären tog makten i Thailand i maj i år. I väntan på en återgång till demokrati har den infört bitvis mycket hårda undantagslagar. Exempelvis är det förbjudet att samla fler än fem personer för att prata politik.

Redan i juni började motståndare till militärkuppen i Thailand att använda samma gest som det förtryckta folket använder i "Hungerspelen"-filmerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".