Faustas pärlor
1 av 2
En av de filmer som Leticia Gómez har gått igenom är "Faustas pärlor" av regissören Claudia Llosa. Bild: Triart
Anna Forné och Leticia Gómez, spanska Göteborgs Universitet
2 av 2
Anna Forné och Leticia Gómez forskar om identitet och latinamerikanska filmer. Bild: Maria Blanco/SR

Filmer och romaner speglar latinamerikanska identiteter

"Ämnena vi ägnar oss åt är relevanta även för det svenska samhället"
2:06 min

Identitet är ett av de viktigaste teman för den nutida latinamerikanska filmen och litteraturen. Det anser en grupp forskare på Göteborgs Universitet som förbereder en antologi om det.

– Identitetsproblematiken är ständigt aktuellt i Latinamerika. Det sker fortfarande mycket migration från landet till städerna. Ämnena vi ägnar oss åt är relevanta även för det svenska samhället i stort med alla yttringar av rasism. Det vi ser i den latinamerikanska filmen och litteraturen kan man också applicera på den svenska verkligheten idag, säger Anna Forné, docent i spanska på Göteborgs Universitet.

På vilket sätt?

– Just med de möten mellan kulturer och de kommunikationssvårigheter som kan uppstå men också den rikedom som man kan hämta i kulturmötet,  säger Anna Forné docent i spanska på Göteborgs Universitet. 

Leticia Gómez är doktorand och har studerat hur kulturidentitet påverkas av scenmiljöer i vissa peruanska filmer. Hon lyfter också fram att de här nutida latinamerikanska filmerna börjar bli flerspråkiga.

– Det är ganska nytt och det är ett uttryck av en mer komplex identitet. Man använder guaraní, quechua, aymara och andra språk som inte brukar förekomma i de stora filmprojekten. Men nu använder man det och det blir mer och mer vanligt.

Forskaren Anna Forné har tittat närmare på hur den argentinska regissören Lucía Puenzo porträtterar sexualitet i sina filmer.

Forné har också analyserat hur minnet påverkar identiteten. Och detta genom att studera omdebatterade filmer som, Los Rubios, om de forsvunna under diktaturen i Argentina.

– Filmer som "Los Rubios" har blivit kritiserade av föraldragenerationen. Man tycker att de filmerna inte respekterar minnet av de som har försvunnit. Så det är estetiska uttryckssätt som också provocerar just för att de tar upp frågor som man tidigare inte har velat pratat om. Vad är möjligt att veta? Vad vill vi veta och hur påverkar det vår identitet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".