Caitlin Moran. Foto: Gareth Iwan Jones
Caitlin Moran. Foto: Gareth Iwan Jones

Konsten att skapa en tjej av Caitlin Moran

Mona Masri har läst Caitlin Morans romandebut "Konsten att skapa en tjej"
2:38 min

Den brittiska journalisten Caitlin Moran, en av tungviktarna bland brittiska kolumnister inom populärkultur,  är aktuell med romanen  "Konsten att skapa en tjej"; en arbetarskildring med värme och humor tycker Kulturradions recensent Mona Masri.

 

 

90-talet: Grunge, bärbara cd-spelare, Nirvana, dålig hållning, läppenna, tamagotchi.

90-talet: Musiktidningar, rockskribenter. Krönikörer.

I Sverige: Andres Lokko och Linda Skugge.

I England:  Caitlin Moran.

Hon skriver vasst, kvickt och roligt: mest om populärkultur.

När hon nu romandebuterar med boken "Konsten att skapa en tjej" är det med samma humor och lätthet hon tar sig an berättelsen om 14-åriga arbetarklasstjejen Johanna Morrigan som bor med fyra syskon, en förlossningsdeprimerad mamma och en alkoholiserad bidragsfuskande pappa.

Om dagarna äter Johanna syltmackor som hon doppar i O'Boy, och onanerar så ofta hon kan med sin snattade deodorant.

Hon börjar läsa Franz Kafkas "Förvandlingen" men lägger ner boken efter bara två kapitel: tanken på att förvandlas till något annat är bara FÖR läskig.

Och ändå är det just vad hon bestämmer sig för att göra.

För Johanna vill dra. Hon vill bli en sån där sexig tjej som blir bjuden på alla fester, en som har ROLIGT, en som har ett jobb, som går på restaurang och som har sex efter att ha varit på restaurang.

Och vägen ut ur arbetarklassen går via skrivandet, det är det enda hon kan och det enda som är gratis..

Caitlin Moran har berättat den här historien förut, t ex i sina böcker  "Konsten att vara kvinna" och "morantologi", men det är första gången hon gör det i romanform. Och även om det är underhållande, insiktsfullt och roligt så undrar jag om inte klassresenärens berättelse också hör till 90-talet?

Idag känns andra historier mer angelägna:  att växa upp som enda svart person i en ort, att vara transperson, att vara rullstolsbunden och säga: hallå, vi finns också!

Något som jag ändå aldrig får nog av är skildringar av ett särskilt tillstånd av hybris som jag tror att varje klassresenär någon gång upplevt och som Moran skickligt beskriver:

Känslan av att ha knäckt koden.

Känslan av överlägsenhet.

Det där Zlatanska självförtroendet som krävs för att tro på att man, som första person i släkten kan gå på universitet, eller skriva i tidningar. Det lyckas Moran skildra med både värme och fyndighet.

För översättning står Molle Kanmert Sjölander.

Mona Masri
mona.masri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".