Little Jinder heter egentligen Josefine Jinder. Och ja, hon är dotter till Åsa Jinder. Foto: Pressbild
Little Jinder heter egentligen Josefine Jinder. Och ja, hon är dotter till Åsa Jinder. Foto: Pressbild

"Little Jinder" av Little Jinder

Rebecka Ljung recenserar "Little Jinder" av Little Jinder
2:39 min

Den svenska artisten och producenten Little Jinder har gett ut egen musik sedan 2008, men förr på engelska. Nu släpps ett redan upphajpat och efterlängtat album på svenska. Det är alltså nyckelharpisten Åsa Jinders 26-åriga dotter Josefine Jinder som ligger bakom. Rebecka Ljung har lyssnat.

Josefine Jinder tittar allvarligt in i kameran. Hon är perfekt barbiesminkad med skrikrosa läppstift, lysblå ögonskugga och tunga svarta fransar.

Små tecknade symboler är strödda runt hennes ansikte. En blomma, ett par hjärtan, en… tår. Ja, visst är det en tår? Skivomslaget avslöjar en hel del, men inte allt.

Mitt första intryck av Little Jinders album är: Sockerchock! Precis som i hitlåten "Ful och tråkig tjej" bjuder större delen av albumet på svala syntslingor, trallvänliga melodier och popdansanta trummor.

Jinders sirapssöta sång kan man verkligen älska eller hata. Detsamma gäller för wailandet från musikerkollegan Melo (Nils Tull), som jag tycker får ta för mycket plats i vissa låtar.

Personligen blir jag stundvis irriterad på soundet. Och det beror nog mest på att jag inte får ihop Little Jinders snygga lätta musik med låtarnas allvarliga teman – de som den lilla tåren på skivomslaget viskar om.

I sina texter är hon superkär, blir sviken och ignorerad, hon ser vilket svin hon har kärat ner sig i, men kan inte ge upp. Desperat ringer hon upp en person mitt i natten och ber att hen ska ändra sig… Hon blottar sig i texterna.

Bäst är det när Little Jinder håller tillbaka med orden och referenserna. När hon håller det kort och enkelt. Som i min favoritlåt på skivan – ”Jag är luft för dig”.

En hel del nödrim och klyschor bjuds det tyvärr på. Jag blir också lite provocerad när Little Jinder rimmar té med partydrogen "e" - och kändisarna Paris och Nicole rimmas med "random folk", mitt i en kärleksförklaring. "Vad har de där att göra?" tänker jag.

Samtidigt är Little Jinders skiva ett tidsdokument, som många kommer kunna känna igen sig i. Och hon kapslar in hur språket lät i ett ungt Stockholm 2014; Ungefär som i spåren "Random folk" och "Skevt".

Du som vill höra soundtracket till ett krossat hjärta i storstadsnatten och som kan stå ut med sockersötma och ett antal lite väl enkla rim – tryck på play.

Jag lär göra dig sällskap ibland. För precis som en sliten gammal powerballad eller den där filmen som jag sett 15 gånger har Little Jinders skiva faktiskt blivit ett av mina guilty pleasures.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".