Stora Hotellet i Umeå och i bakgrunden kulturarenan Väven. Foto: Johan Gunséus/TT
Stora Hotellet och i bakgrunden kulturarenan Väven. Foto: Johan Gunséus/TT

Oro för kulturpengar i Umeå

Oro bland många kulturutövare i Umeå
1:55 min

Idag öppnar kulturhuset Kulturväven i Umeå. Och det är ett av de dyrare kulturhusen som byggts i Sverige, drygt 900 miljoner kronor. Huset inrymmer ett kvinnohistoriskt museum, ny konsthall, nytt stadsbibliotek och en ny teater- och musikscen. Men åsikterna går är delade när det gäller om en hyreskostnad på 65 miljoner är försvarbar för kommunen. 

Just nu finns en egen budget avsatt för Kulturväven, men bara under nästa år. 

Kulturlivet i Umeå befarar att Kulturnämnden kan tvingas ta ansvar för hyran in framtiden.

– Politiken har ju lovat att alla merkostnaderna för hyra ska kompenseras och det innebär ju att man satsar mer på kulturen än tidigare, säger Mikael Öhlund, som var kommunens högsta tjänsteman när huset byggdes.

Det är just de höga lokalkostnaderna i huset och att flytta biblioteket från gatan där alla lokalbussar ankommer, till nya Kulturväven, som gjort att åsikterna går isär.
Tomas Wennström är Socialdemokrat och ordförande i kulturnämnden. Han är också nominerad de kommande fyra åren till posten.
När kulturnämnden hade möte i Kulturväven efter valet var de flesta nöjda med det de såg men att ekonomin de kommande åren var det som oroade politikerna.

Den oron finns också bland många av kommunens kulturutövare, säger Tomas Wennström.

– Kommer ni att tvingas göra besparingar för att finansiera Väven och sådana frågor finns bland många. Jag har hela tiden sagt att det här inte ska ske på bekostnad av övriga kulturlivet, utan man måste skjuta till pengar och det har man nu gjort.

Men bara för ett år, 2015. Och kommunens inkomster från elkraft med mera blir allt mindre.
Den borgerliga alliansen ville i höstens valrörelse att kommunen inte skulle öppna Kvinnohistoriskt museum och därmed spara drygt 11 miljoner kronor.
Hans Lindberg är Socialdemokrat och är nominerad till posten som Umeås nästa kommunalråd.
Vad gäller Kvinnohistoriskt museum ser han den som en långsiktig satsning och vill inte att det läggs ner.

Men ingen som jag pratat med vill svara på frågan om Kulturvävens dyra lokaler från 2016 kan hamna under Kulturnämndens budget.
Hans Lindberg ger inga löften som lugnar oroade kulturarbetare i kommunen som ser att pengar till kulturverksamhet i stället omvandlas till betalning av lokalhyror i det nya kulturhuset.

– Den frågan äger ju fullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".