El Sistema-orkestrar från Göteborg och Venezuela på Göteborgs Konserthus. Bild: Lasse Nilsson
El Sistema-orkestrar från Göteborg och Venezuela på Göteborgs Konserthus. Bild: Lasse Nilsson

Forskare: "El Sistema når inte de fattigaste"

"Ekonomin är ett svart hål"
3:18 min

Fattiga barn och musik. Med det framgångsreceptet har musikinitiativet El Sistema sedan starten i Venezuela på 70-talet spridit sig över världen. Men nu får det offentligt finansierade programmet kritik.

Det är den brittiske musikforskaren Geoff Baker som menar att man mest gynnar medelklassbarn och att El Sistema har vuxit till en kult.

- Musiker jämförde det off-the-record med maffian eller en kult. Det är förstås bara metaforer, men säger ändå något hur makten fördelas i El Sistema, säger forskaren Geoff Baker.

El sistema är en offentligt finansierad musikskola med sociala ambitioner för barn, som har vuxit och fått stort inflytande i Venezuela.

Och det var dit Geoff Baker, musikforskare vid Royal Holloway University of London, åkte för att under ett år intervjua musiker och gräva i dokument. Hans positiva bild av programmet byttes till en känsla av att marknadsföringen inte stämde med verkligheten. Fram trädde bilden av en konservativ och hierarkisk organisation, och grundaren José Antonio Abreu jämförs med Machiavelli.

Statliga tjänstemän Geoff Baker har talat med beskriver ekonomin som ett svart hål.

- Jag hörde från många, inklusive personer som jobbat på kulturdepartementet, att det är svårt att spåra vart och hur pengarna går, säger han.

Geoff Baker, som nu är aktuell med en bok om El Sistema, menar att det gynnar organisationen att marknadsföra sig som ett program som fångar upp de mest utsatta barnen. Men några verkligt fattiga barn hittade han inte.

- Den största av delen var medelklass eller lägre arbetarklass. Det var väldigt lite tecken på någon som var i riskzonen eller utslagen, eller andra ord som organisationen rör sig med.

Den svenska stiftelsen El Sistema ger stöd till kommuner att starta upp egna program. Verksamhetschefen Camilla Sarner känner inte igen kritiken. För ett år sedan var hon på studiebesök i Venezuela med de fem svenska kommuner som idag har programmet.

- Vi uppfattade att det är många barn som kommer från väldigt fattiga sammanhang. Men de visade också tydligt att det också är delar av medelklassen som är med i El Sistema.

Tio nya kommuner står i startgroparna att starta El Sistema-verksamheter. Både Geoff Baker och Camilla Sarner betonar att programmet ser helt olika ut i olika länder, och att den venezuelanska organisationen inte har inflytande över de svenska.

Camilla Sarner säger att svenska El Sistema har en annan öppenhet:

- I och med att det ligger inom ramen för våra kommuner i och med att vi bor i ett demokratiskt land. Och stiftelsen står under länsstyrelsens beskydd och följer det liksom.

Även om kritiken bara gäller Venezuela säger Geoff Baker att den har relevans även i resten av världen.

- Om man ska basera sig på en annan institution behöver man kunna den väldigt väl. Och när det gäller El Sistema är kunskapsglappet enormt mellan det som sägs i pressmeddelandena och verkligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".