Scen ur "The Nether" på Östgötateatern. Foto: Ola Kjelbye
Scen ur "The Nether" på Östgötateatern. Foto: Ola Kjelbye

"The Nether" på Östgötateatern

Maria Edström om "The Nether" på Östgötateatern
2:20 min

En internet-thriller på teatern – ja pjäsen ”The Nether” hade Skandinavien-premiär på Östgötateatern i Linköping i helgen och utspelar sig i gränslandet mellan det verkliga och virtuella. Pjäsen är skriven av amerikanska Jennifer Haley har översatts av föreställningens regissör Tereza Andersson. Maria Edström har sett the Nether.

En gäst loggar in i något som kallas för Gömstället – en viktoriansk drömvärld med speciell inriktning på – pedofili. Och runt denna virtuella plats rör sig handlingen i ett slags kriminalhistoria, i en framtid där brott på det som nu kallas internet men i pjäsens framtid heter ”The Nether” utreds precis som brott i den verkliga världen.

Fyra rollgestalter; Patrik Voight Sims – affärsmannen som skapat Gömstället, Caroline Harryssons inspektör Morris som är efter honom och så den virtuella elvaåriga flickan Iris spelad av Agnes Hallberg, Jesper Barkelius herr Woodnut en av hennes ”gäster” och så den alltför verklige pensionsmässige läraren Doyle spelad av Christian Zell – runt dessa fem rör sig den på en gång intrikata och rätt konventionella pjäsintrig som Jennifer Haley skapat.

Och kanske skulle Tereza Anderssons uppsättning stretat ännu mer emot än den gör, trots en stämningsfull scenografi signerad Sven Dahlberg, tydligare understrukit de dubbla, synetiska som tex när Iris plötsligt får en helt annat röst, sträng och bestämd som uppenbarligen kommer från den som loggat in som hennes figur.

Nej, Haleys pjäs är egentligen främst intressant på grund av de frågor den väcker – frågor som redan nu ligger där och lurar i den virtuella vassen. Är det inte ändå bättre för samhället om vi lever ut sex och våld i en fantasi av ettor och nollor?

Men å andra sidan, vilka slags människor blir vi om vi lever våra liv på nätet utan konsekvenser? Ett liv utan motstånd och begränsningar där den ”andre” blir ett objekt för våra begär och ingenting annat och där verkligheten, den gamla fysiska ändå trasslar till det.

Haley ställer i alla fall frågor om vår nya sköna värld, om än inte helt lätta att besvara.

                                     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".