Matilda Paulsson, Suanne Resmark, Elisabeth Meyer på scenen. Foto: Mats Bäcker/Göteborgsoperan.
Matilda Paulsson, Suanne Resmark, Elisabeth Meyer på scenen. Foto: Mats Bäcker/Göteborgsoperan.

Det glittrar om Hans & Greta

"En slösande rik upplevelse"
3:05 min

Ett helt hus byggt av pepparkaka och godis finns i Bröderna Grimms saga om Hans & Greta.  Denna läckra dröm som blev en mardröm för de två barnen i skogen förvandlades till musiksaga i slutet av 1800-talet av tyske tonsättaren Engelbert Humperdinck.  Nu har denna sago-opera haft premiär på Göteborgsoperan, och Mia Gerdin var där.

Sago-opera - det glittrar ju om bara ordet. Och det glittrar också om hela föreställningen.

Regissören Katharina Thoma som hade stor lycka med sin uppsättning av Benjamin Brittens opera Billy Budd förra säsongen tar även denna gång upp ett svart tema: precis som Billy Budd så blir Hans & Greta mobbade av sina jämnåriga. Hemma måste de hjälpa till med försörjningen genom att binda kvastar och korgar, men Hans och Greta - båda gestaltade på ett synnerligen övertygande sätt av Matilda Paulsson och Elisabeth Meyer - vill hellre leka.

Då blir deras stränga mamma rasande - det är Carolina Sandgren som spelar ut sin ragata med bravur,  ända ut i den respektingivande huvudkluten.  Hon kör ut dom i skogen där deras hunger tar fart på allvar och de drömmer om mat

Och det är här i skogen som föreställningen når sitt poetiska klimax med underbara djur som rör sig mellan trädstammarna i dunklet som vakande skyddsänglar. Orkestern tar sig an Humperdincks senromantiska verk med yttersta varsamhet.  Dirigenten Henrik Schaefer har arbetat med att få fram en mjuk och sinnlig klang hos stråkarna och att tygla blåsarna, ett arbete han lyckats med. Utan att för den skull missa kraften i de dramatiska utspelen, som hos häxan t ex.

Detta är en skräcksaga som med regissörens hjälp får många kopplingar till nutidens hungriga och illa behandlade barn, barn som  inte får leva lika lyckligt som djurfamiljerna i skogen. Men som den äkta saga detta är slutar allt lyckligt. Den glada pappan, härligt tolkad av Marco Stella, och den ångerfulla modern   - och alla de snälla barnen förenas. En slösande rik upplevelse som jag absolut tycker man ska unna sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".