Musiksverige synar sina intäkter

"Pengarna kan inte bara hamna hos vissa"
2:18 min

Musikbranschen fortsätter att växa. Den omsatte i fjol 7,6 miljarder kr, visar statistik från intresse- och branschorganisationen Musiksverige. Statistiken visar däremot fortfarande inte vilka som får del av intäkterna, men det ska organisationen nu undersöka.

– Det vi har blivit uppmärksamma på när vi har tittat på intäkterna i fyra år nu är ju att vi måste se ... försöka förstå också hur de här pengarna fördelas mellan alla som bidrar till att skapa intäkterna, säger Musiksveriges vd Linda Portnoff.

Varför är det viktigt?

– Jo, för att vi kan inte bara ha alla intäkter hos en del av branschen utan alla är beroende av varandra och det är viktigt att alla kan försörja sig och överleva - små som stora bolag, olika genrer - och det här är ju en jättestor fråga.

Trenden håller i sig, säger Linda Portnoff. Också under 2013 ökade den svenska musikbranschens intäkter, med 200 miljoner kr från 2012, till totalt alltså 7,6 miljarder kr.

– Vi började ju mäta 2010 och intäkterna har ökat varje år för samliga delar av musikbranschen, det vill säga konserter och festivaler, upphovsrättsliga intäkter, intäkter från inspelad musik - alltså strömmat och försäljning av cd-skivor, säger Pornoff.

Intäkterna från de tre kategorierna fördelar sig 2013 likadant som tidigare år. Fortfarande kommer litet mer än hälften av intäkterna från livesidan samtidigt som de upphovsrättsliga intäkterna och intäkterna från inspelad musik står för ungefär en fjärdedel vardera av kakan.

Men inuti de senare två kategorierna noterar Musiksverige en ganska markant ökning när det gäller den strömmade musiken. Den står nu för tre fjärdedelar av försäljningen av all inspelad musik i Sverige, men den verkar inte öka lika mycket som tidigare.

– Det kanske alltså finns en viss mättnadsgrad i den marknaden, säger Portnoff.

Men statistiken säger ingenting om hur det går för musikbranschen. Då hade deras intresseorganisation också måst titta på dess kostnader, men Musiksverige kan i vilket fall konstatera att branschen drar in allt mer pengar och nu är frågan vilka de kommer att studera för att få veta hur intäkterna fördelas vidare.

– Ja, det här är ju ett Musiksverige-projekt så vi representerar ju alla, från enskilda utövare - kompositörer och musiker till exempel - men också förlag och musikbolag och upphovsrättsorganisationer.

Så alla ska gå igenom sina rullor och titta hur pengarna fördelar sig?

– Vi har börjat precis och vi får se hur långt vi hinner men vi ska göra en förstudie nu som vi hoppas kunna presentera redan i början på nästa år, svarar Linda Portnoff.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".