Artisterna som tävlar i deltävling 2 i Melodifestivalen 2015
1 av 2
Artisterna som tävlar i deltävling 2 i Melodifestivalen 2015. Foto: Olivia Berntsson / Sveriges Radio.
Artisterna som tävlar i deltävling 1 i Melodifestivalen 2015.
2 av 2
Artisterna som tävlar i deltävling 1 i Melodifestivalen 2015. Foto: Olivia Berntsson / Sveriges Radio

Comebackernas år i Melodifestivalen

Jessica Andersson och Eric Saade finns med bland artisterna i Melodifestivalen nästa år som därmed blir något av comebackernas tävling. Hälften av startfältet är nu presenterat.

Jessica Andersson är med för sjätte gången och vann 2003 med gruppen Fame. Eric Saade tog ju hem segern 2011. Rent statistiskt övertrumfas de båda av Marie Bergman, som vunnit tävlingen tre gånger (med Family Four 1971 och 1972 samt med Roger Pontare 1994), och nu gör comeback i en duett med Sanne Salomonsen.

Även Magnus Carlsson är tillbaka i tävlingen. Han tävlar för åttonde gången efter att ha medverkat med Barbados, Alacazar och som soloartist. Men det var hela åtta år sedan han var med senast.

Jessica Andersson är en artist som starkt förknippas med Melodifestivalen, men hon hade inte tänkt vara med igen.

– Men sedan fick jag den här låten som gick rakt in i hjärtat. Jag började gråta när jag hörde den och då är det rätt, säger hon om sitt bidrag "Can't hurt me now", som är en ballad

Melodifestivalens producent Christer Björkman vill dock gärna framhålla att det är många nya artister och upphovsmän i nästa års tävling.

– Vi har väldigt mycket nytt blod, över 50 procent av upphovsmännen är nya, 20 av 32 artister, fördelade på 28 bidrag, är nya i tävling och 12 är "återkommare", säger han.
Hälften av startfältet presenterades på måndagen. Resterande 14 bidrag offentliggörs på tisdagen.

Ett av de mer uppmärksammade nya namnen är Samir Badran. "Paradise hotel"-profilen tävlar med Viktor, tillsammans hade de sommarhiten "Success" i år.

Ny i sammanhanget är också operatenoren och debattören Rickard Söderberg, som fanns i Christer Björkmans medvetande redan förra året, men som får komma in först 2015. Han känns bland annat igen från Körslaget och Malmö opera.

Nytt för nästa år är att det blir sju bidrag i varje deltävling, det är en färre jämfört med tidigare år. Däremot blir det fler låtar i finalen som utökas med två platser till sammanlagt tolv.

Sanna Nielsen och Robin Paulsson är programledare för nästa års Melodifestival. Turnén inleds den 7 februari Göteborg och går sedan via Malmö, Östersund, Örebro och Helsingborg innan det blir final i Friends Arena utanför Stockholm den 14 mars.


Deltävling 1 i Göteborg, 7 februari:
Jessica Andersson: "Can't hurt me now"
Behrang Miri featuring Victor Crone: "Det rår vi inte för"
Dollystyle: "Hello hi"
Molly Pettersson Hammar: "I'll be fine"
Elize Ryd & Rickard Söderberg: "One by one"
Daniel Gildenlöw: "Pappa"
Eric Saade: "Sting"

Deltävling 2 i Malmö, 14 februari:
Mariette: "Don't stop believing"
Emelie Irewald: "Där och då med dig"
Linus Svenning: "Forever starts today"
Magnus Carlsson: "Möt mig i Gamla Stan"
Samir & Viktor: "Groupie"
Neverstore: "If I was God for one day"
Marie Bergman & Sanne Salomonsen: "Nonetheless"

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".