Rasul Jafarov som leder kampanjen Sing for Democracy, och Loreen. Foto: Civil Rights Defenders
1 av 3
Rasul Jafarov som leder kampanjen Sing for Democracy, och Loreen. Foto: Civil Rights Defenders
Arenan Crystall Hall i Baku huserade Eurovision Song Contest 2012. Foto: Jessica Gow/TT
2 av 3
Arenan Crystall Hall i Baku huserade Eurovision Song Contest 2012. Foto: Jessica Gow/TT
Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Foto: TT
3 av 3
Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Foto: TT

Försämrad situation i Azerbajdzjan

Försämrad situation i Azerbajdzjan efter ESC
2:13 min

Människorättsorganisationer vittnar om sämre läge för landets journalister och kulturarbetare.

När Eurovision Song Contest anordnades i Azerbajdzjan 2012 fick många upp ögonen för regimens frekventa brott mot mänskliga rättigheter och yttrandefriheten.

Nu, två år efter festivalen i Baku, rapporterar flera människorättsorganisationer om en försämrad situation i Azerbajdzjan för både journalister och kulturarbetare.

En av de tydligaste demokratiförespråkarna under Eurovision Song Contest, Rasul Jafarov, sitter sedan i somras häktad. Han anklagas bland annat för skattebrott och olaglig kommersiell verksamhet. Nyligen förlängde domstolen hans häktning ytterligare tre månader - i väntan på att fallet ska prövas i domstol.

Robert Hårdh är chef på Civil right defenders och har länge följt situationen i Azerbajdzjan.

– Framförallt de som uttrycker sig kritiskt mot regimen på sociala medier drabbas av olika trakasserier och i värsta fall arresteringar och fängslanden. Ett exempel är Rasul Jafarov som fängslades i augusti och som varit djupt engagerad i bland annat Sing for Democracy i samband med Eurovision och nu senast Art for Democracy.

Situationen för kulturarbetare och demokratiaktivister i Azerbajdzjan går i fel riktning, säger Robert Hårdh. I Human Rights Watchs årliga rapport 2014 listas en lång rad situationer där journalister drabbats av politiska påtryckningar från president Ilham Alievs regim.

Och när den häktade Rasul Jafarovs organisation Art for Democracy i våras släppte en rapport över situationen för kulturarbetare, var bilden lika dyster. Författare, musiker och konstnärer som kritiserar regimen löper stor risk att fängslas. Dessutom, skrev organisationen, finns en utbredd självcensur där kulturarbetare tystnar för att inte riskera att straffas.

Robert Hårdh på Civil Rights defenders säger att situationen har blivit värre ända sedan 2012, när medieuppbådet lämnade landet.

Det beror mindre på Eurovision Song Contest än på den arabiska våren som skrämde president Aliev, tror Robert Hårdh, men faktum är att demokratirörelsen fanns där under Eurovision utan att få den uppmärksamhet den förtjänade. Ett återkommande mönster, säger Robert Hårdh:

– De fanns verkligen där, tillgängliga för artister och media, men det var väldigt få som visade sitt intresse. Så har det sett ut under alla år. Trots det kraftiga förtrycket så får inte civilsamhället den uppmärksamhet som de behöver och förtjänar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".