Konst, Tyskland
Foto: TT

Hundratals stulna tavlor får nytt hem

"Kan man bevisa ägarna ska de tillbaka till dem"
2:03 min

Konstmuseet i den schweiziska huvudstaden Bern blir nu det museum som ska ta hand om de över 1 500 mycket värdefulla tavlor som hittades i en lägenhet i München för ett år sedan.

De flera hundra tavlor anses vara såna som nazisterna stal från bland annat judiska konstsamlare under 30-40-talet, och de ska i möjligaste mån ges tillbaka till sina rättmätiga ägare.

Det var en mycket högtidlig och allvarsam chef för Berns konsmuseum, Christopher Schäublin som idag på en presskonferens i Berlin förkunnade att hans konstmuseum accepterar att bli arvtagare till den mycket kontroversiella och värdefulla konstsamlingen. Konsthandlarsonen Cornelius Gurlitt, i vars lägenhet man gjorde det osannolika fyndet för ett år sedan testamenterade samlingen till museet i Bern.

Och nu har museet styrelse beslutat att acceptera arvet som utgörs av över 1 500 tavlor, många kända och mycket värdefulla verk som många experter trodde var borta för alltid. Verk av Matisse, Picasso och Max Liebermann finns i samling.

Christop Schäublin betonade dock att man tar emot med största allvar och utan triumferade jubel, för det är en svår och känslig uppgift som museet nu tar på sig. Detta eftersom många av tavlorna är så kallade raubkunst som nazisterna beslagtog från bland annat judiska konstsamlare under 30-40-talen.

Enligt en överenskommelse med den tyska regeringen och delstaten i Bayern har man också kommit överens om att tavlor som är eller misstänks vara raubkunst tills vidare ska bli kvar i Tyskland för att den inrättade expertgruppen ska kunna reda ut tavlornas ägandeförhållande.

– I de fall där man kan bevisa vem som är tavlornas rättmätiga ägare ska de tavlorna så fort som möjligt ges tillbaka till dem, sa den tyska kulturministern Monika Grütters som förhandlat fram överenskommelsen med museet i Berlin.

De 480 tavlor i Gurlittsamlingen som av nazisterna definierades som degenerad konst ska Bernmuseet låna till de konstinstitutioner som de en gång togs ifrån.

Men det finns ett problem kvar att lösa, en kusin till den bortgångne konsthandlarsonen Gurlitt, har överklagat testamentet i en domstol i Bayern. Den måste först avgöra om Gurlitts testamente verkligen är giltigt eller inte för att dagens uppgörelse ska gälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".