Fredrik Wadström. Foto: TT/SR
Fredrik Wadström. Foto: TT/SR

Fredrik Wadström om läget i Azerbajdzjan två år efter ESC

Fredrik Wadström om läget i Azerbajdzjan
2:20 min

Kulturnytts Fredrik Wadström kommenterar läget i Azerbajdzjan, efter rapporter om att yttrandefriheten har försämrats efter Eurovision Song Contest.

Azerbajdzjan har länge haft en av de hårdare regimerna i forna Sovjetunionen. Medan en rad andra stater i regionen på olika sätt försöker maskera de värsta auktoritära dragen har regeringen i Baku inte visat alls samma intresse av demokratisk kosmetika.

Så länge oljan pumpas upp ur Kaspiska havet och skickas vidare genom den azerisk-georgisk-turkiska ledningen till Medelhavet har Azerbajdzjans maktelit inte tagit någon större notis om den internationella kritiken.

Ändå är det nu någonting som har gått allvarligt snett till och med utifrån de redan lågt ställda förväntningarna från omvärlden. Nu drabbar allvarliga förföljelser också de ytterst få frispråkiga kulturarbetare, journalister och aktivister som fram till nyligen ännu inte tvingats lämna landet eller fängslats.

Jag tror att förklaringen heter Ukraina. Men den här gången tycks det inte vara samma skrämselhicka som drabbade regeringar i flera före detta sovjetländer för tio år sedan. När den orange revolutionen fick ut hundratusentals ukrainare på Kievs gator vintern 2004-2005 blev det nervösa reaktioner med hårdare tag mot demokratirörelser i ett antal länder i Ukrainas närhet.

Den här gången tror jag att Majdanprotesterna, Rysslands annektering av Krim och kriget i östra Ukraina tar så mycket uppmärksamhet att omvärlden inte har tid och ork att ägna sig åt fängslade dissidenter i Azerbajdzjan. Och regimen i landet tar chansen att försöka släcka den sista glöden i landets demokratirörelse.

Frågan för oss i omvärlden är vad vi gör nu. Efter ett antal år med pampiga evenemang i auktoritära forna Sovjetrepubliker - Eurovisionsfinalen i Baku, vinter-OS i ryska Sotji, ishockey-VM i Vitryssland - så står vi utan argument inför dem som sa att vi borde bojkotta den här typen av länder.

Det kommer att arrangeras nya kultur-, nöjes- och idrottsevenemang i de här länderna så det börjar bli dags att hitta ett förhållningssätt som vi kan leva med. Annars riskerar vi att bli medskyldiga till alla kommande fängslanden av aktivister och till att de som idag sitter inspärrade inte släpps fria.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".