Paraplyrevolutionens konst sparas

Proteströrelsen i Hongkong kritiserar myndigheterna för att inte vilja ta hand om konsten från paraplyrevolutionen. Men när lägren nu rensas bort tas konsten tillvara av rörelsen själv. 

Protesterna i Hongkong tar en ny riktning när myndigheterna nu rensar bort de läger som byggts upp sedan i början av oktober.

De demonstranter som fortfarande är kvar gör inget motstånd, det rapporterar BBC. Men för att rädda den aktivistkonst som har skapats av proteströrelsen, har en växande skara frivilliga konstnärer och kulturarbetare organiserat sig genom "Umbrella Movement Visual Archives and Research Collective" för att vandra runt i staden och dokumentera och samla in exempel.

Hongkongs myndigheter och kulturinstitutioner har fått kritik för att vara ointresserade av att rädda materialet. Men Victoria & Albert museum i London har tagit med objekt från Hongkongprotesterna i sin pågående utställning Disobedient object, som pågår till februari.

Det finns också planer att skapa en digital plattfrom för att skildra proteströrelesn och dess kreativa uttryck, det berättar forskaren Wen Yau, som har arbetat för Asia Art Archive i många år och som håller på med en avhandling om konst och aktivism i Hongkong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".